Читај ми!

Драго ми је, Драган. А мени мило, Милица!

У Србији ћете најчешће срести Милицу Јовановић, Драгана Јовановића, Милицу Петровић и Зорана Јовановића. То су најучесталија имена и презимена код нас. Републички завод за статистику, на основу прошлогодишњег пописа, први пут је објавио публикацију са статистичким подацима о именима и презименима.

Милица и Драган – неприкосновена имена у последњих сто година код нас. По учесталости прате их Јелена, Марија, Милан и Александар.

„Не смета ми много што имам врло често име и презиме у српском народу. Истина овде у Јагодини врло често ме телефоном помешају са Драганом Марковићем Палмом, али то брзо разјаснимо", каже Драган Марковић, новинар РТС-а.

„Могу да кажем да су се Милице рађале најчешће последњих 20 година, а Драгани су се рађали педесетих и шездесетих година. Велико је задовољство било кад смо схватили да у преко милион имена и презимена се помиње део речи 'драго' или 'мило'. Тако је било и нама док смо припремали ову публикацију", објашњава још један Драган – доктор Драган Вукмировић, директор Републичког завода за статистику.

Милица, праћена Анђелом и Јованом, држи рекорд и међу девојчицама рођеним током прошле деценије. Дечаци су у том периоду најчешће добијали имена Никола, Лука, Стефан.

„Пред крај Другог светског рата и одмах након Другог светског рата најчешће женско име је Слободанка, од 1946. до краја четрдесети година, то је Мирјана, педесетих година Љиљана. Када погледамо мушка имена то су пре рата Миодраг, Душан, Милан, затим Петар, Милан, Слободан одмах након Другог светског рата, а онда имамо Драган, Зоран, Милан, значи деценијама, само што се редослед, ранг тих имена мења из деценије у деценију", додаје Снежана Лакчевић из Републичког завода за статистику.

„До 1944. године у Србији се најчешће дају имена која су у вези са српским и руским владајућим лозама. Исти образац понавља се и осамдесетих и он је повезан са избијањем косовске кризе када у Србији почињу да се рађају Милице, као и дечаци са именима Милош, Никола, Александар, Петар, Стефан, Немања или Лазар", објаснио је др Горан Николић из Института за европске студије.

Ако се презивате Јовановић, Петровић, Николић, Марковић, ваше презиме је међу најзаступљенијим код нас.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара