Читај ми!

Исус рођен у другом Витлејему?

Израелски археолози саопштили су да на основу нових археолошких доказа верују да Исус Христос није рођен у Витлејему већ у истоименом сеоцету у Галилеји.

Аврам Ошри, шеф тима археолога који врше опсежна истраживања у Израелу, тврди да постоји довољно доказа који упућују на то да је Исус рођен у селу Витлејему у Галилеји.

Према његовим речима, то село је од Назарета удаљено само седам километара, за разлику од града Витлејема који је удаљен чак 150 километара и који у то време није био насељен.

„Приликом изградње локалног пута, радници су открили остатке камених посуда које су у то време користили само Јевреји. Село је било опасано великим зидом, а о насељености другог Витлејема у Исусово време нема доказа, па верујемо да је он заиста овде рођен", каже Ошри, преноси британски Teлеграф.

Ошри тврди да постоје докази и да је у раном периоду хришћанства село Витлејем слављено као место Христосовог рођења, а чему сведоче и до данас сачуване зидине око села које је изградио цар Јустинијан.

Аврам каже и да у прилог томе иде податак да је Марија при крају трудноће јахала на магарцу из Назарета у село Витлејем, јер је оно удаљено само седам километара.

Међутим, конкретни археолошки докази који би са сигурношћу све то потврдили не постоје, па Аврам верује да ово откриће неће имати велики утицај на хришћанство.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије