Читај ми!

Насукали се мистериозни китови!

Најређа врста китoва на свету "Mesoplodon traversii" - виђена је први пут, али тек након што су откривена тела угинуле мајке и младунчета на плажи на Новом Зеланду.

Мајка и младунче веома ретке врсте кљунастог кита пронађени су насукани на плажи Опапе, на северу Новог Зеланда.

Све се дешавало прошлог децембра. Научници су прво помислили да је реч о сасвим другој врсти – грејевим кљунастим китовима (Mesoplodon grayi), али је рутинском анализом ДНК утврђен њихов прави идентитет.

"Mesoplodon traversii"  мало позната врста кљунастог кита, први пут је откривена 1872. године, када су пронађени остаци костију на удаљеном пацифичком острву. Међутим, до сада их нико није видео.

За 140 година откако су ова најмистериознија морска створења први пут откривена, једини знаци да и даље постоје били су остаци лобања на Новом Зеланду педесетих година и у Чилеу 1986. године.

Сматра се да већину живота проводе у дубинама Пацифичког океана и да веома ретко излазе на површину.

„Ово је први пут да је ова врста – кит дужи од пет метара – икада виђен у целости. Имали смо срећу да нађемо два примерка", рекла је Рошел Константин, доктор са Универзитета „Окланд".

„До сада је све знање о овим китовима потицало из остатака пронађених на Новом Зеланду и у Чилеу уназад 140 година. Невероватно је што не знамо скоро ништа о тако великим сисарима", додала је Константинова.

С обзиром на то да се не виђају, о животу тих створења мало се зна, али научници сматрају да су вероватно добри пливачи у дубинама, где се хране лигњама и малим рибама и да слабо излазе на површину.

Научници не знају зашто им ова врста толико измиче за проучавање.

„Можда су то, просто, животиње које живе и умиру у дубинама океана, те се њихова тела ретко насукају на обалу. Нови Зеланд окружен је огромним океанима у којима има много нама непознатог подморског света", истакла је Константинова.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара