Читај ми!

Виолинице к'о ванилице

„Велику“ музику може да прави и мала виолина, ако је у питању прави мајстор, као у случају Шкота Дејвида Едвардса.

Добро свирати инструмент је уметност, али је велико умеће и направити инструмент који ствара магичне милозвуке – поготово ако је велики само 38 милиметара.

Творац малене виолине свакако је знао шта ради, јер иако много мања од стандардне, она производи идентичне звуке у рукама извођача.

Шкот Дејвид Едвардс, бивши професионални челиста, напустио је каријеру у филхармонији да би правио ове савршене минијатуре.

Био је инспирисан мањком малених кућа за лутке. Међутим, тежње тржишта и сопствено усавршавање одвели су га много даље но што је очекивао – убрзо је почео да производи идентичне реплике разних предмета, углавном покућства, које су биле потуно функционалне.

Дејвид и у својој 76. години има одлично око за детаље. „Ја сам најбољи на свету. Не заустављам се док минијатуру не доведем до перфекције. С друге стране, ја сам у предности у односу на остале, јер до танчина знам како виолина изгледа", наводи овај симпатични дека.

Некада су ове уметнине прављене по поруџбини. Међутим, када се листа чекања растегла на седам година, било је јасно да тако неће моћи још дуго. Убрзо потом прешао је на нешто другачији начин производње помоћу којег је могао да достигне жељени квантитет, а да при том очува квалитет.

Мајушна виолина рађена је по узору на Страдиваријусову и, иако је у размери 1:12 у односу на нормалну, она вреди право богатство – више од 1.000 фунти.

Виолиница је само један од сто артикала које овај уметник производи. За своју душу сачувао је по један примерак од сваког предмета који је „умањио".

Ове уметнине израђују се од дрвета крушке, шљиве и ебоновине, а поједини колекционарски примерци могу се израђивати и по више година.

Мајстор истиче да га је стрпљивости научило музицирање. „Ја уживам у свом послу. То је мој живот, моја страст, и сматрам себе веома срећним", каже задовољни господин Едвардс.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара