Читај ми!

Вештичји јастог из Салема

Када се у граду вештица, пред празник који их слави, појавио чудни двобојни јастог, већина је мислила да се ради о магији или лошем трику. Мeђутим, мађионичар и шаљивџија је, као и обично, природа!

Двобојни јастог, ухваћен у Салему, и то баш уочи Ноћи вештица – рибари су били убеђени да след ових догађаја никако није случајан, те да је по среди неслана шала неког од мештана.

Упркос чуђењу локалаца које је изазвао двобојни малишан, подаци кажу супротно.

Наиме, ова врста јесте ретка, али није неуобичајена – један овакав, нарочит примерак се појављује на сваких 50 до 100 милиона јастога. У последњих 10 година нађени су слични примерци у Мејну, Род Ајленду и Новој Шкотској.

Текућа година је, изгледа, била талична за ретке јастоге. Наиме, појављивали су се у најчуднијим нијансама од плаве и јарконаранџасте до жуте.

Стручњаци објашњавају да је нормална боја, сивосмеђа, продукт црвених, жутих и плавих пигмената повезаних протеинима. Чудне боје настају ремећењем ових процеса. На пример, наранџасти јастози настају мањком плавог пигмента.

Двобојност се, са друге стране, објашњава ћелијском деобом током периода оплодње јајашца.

Од свих својих припадника врсте, последњи малиша је добио највећу медијску пажњу, једноставно јер је умео да одабере право време и место – у сред Салема, града вештица, пред ноћ која их слави, изазвао је праву пометњу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара