Читај ми!

Пуна школа... близанаца!

Скоро половина ученика несвакидашњег одељења III/3 ОШ „Братство и јединство“ има међу школским другарима готово идентичне двојнике. У Куцури код Врбаса не памте овакав случај, да трећи разред похађа чак седам парoва близанаца.

У селу Куцура код Врбаса, трећи разред основне школе похађа чак седам парова близанаца.

Мештани овог необичног села које има око 4.000 становника, кажу да за сличан пример у Србији још нису чули.

Од 23 ученика трећег три, скоро половина су близанци.

Три девојчице и седам дечака који похађају исти разред су: Горан Штрбац, Драган Штрбац, Михајло Зрнић, Момчило Зрнић, Лариса Олеа, Никола Олеа, Душан Милићевић, Јелена Милићевић, Лука Миклош, Милица Миклош.

Њихови другари из разреда немају много дилеме да разликују Јелену и Душана на пример, али лако се збуне када Михајло и Момчило дођу у школу – и то исто обучени.

„Некад не разликујем Момчила и Михајла, а понекад и Горана и Драгана", рекла је Милица Миклош.

Душан Милићевић је објаснио свој начин препознавања једнојајчаних близанаца Зрнића. „Разликујем их по томе што је Михајло поломио нос, а Момчило није", објашњава дечак.

У суседном одељењу – још два пара близанаца који се не слажу баш најбоље.

„Матија ми никад не да ништа", пожалио се Марко Русковски на брата. „Зато што мама не да да преписујемо", жали се Матија Русковски.

„Ма не то, ја га питам да ли могу гумицу, а он ми не да и тако", додаје Марко.

За разлику од њих, Андреа и Вукша Кузмановић се одлично слажу.

„Када нешто не знам Вукша дође и помогне ми. Исто тако позајмимо једно другом прибор, а кад ми он није ту досадно ми је", рекла је Андреа.

„Имала сам мали страх ако неко од њих буде другачији са оценама, бољи или гори, како ће реаговати једни на друге. Међутим, они су и по успеху заиста слични и блиски", рекла је учитељица Јелена Русковски.

„Те 2002. године у наше село је слетело јато рода, па се ми шалимо око тога да нам се наредне године родило пуно деце и планираних и непланираних, тако да нам је ово највећа генерација у школи - 63 ученика у генерацији", рекла је директорка ОШ „Братство и јединство" Ксенија Међеши.

Учитељице кажу да је ипак лакше школовати децу различитог узраста, која могу да наслеђују и гардеробу и школски прибор.

„Видим да родитељи све теже и теже финансијски могу да изгурају ово школовање. Зараде родитеља су мале, нека деца немају дечији додатак, а нека имају социјалну помоћ", каже учитељица Ђурђица Полдрухи.

Школа „Братство и јединство" са генерацијом у којој је седам пари близанаца можда је једина у Србији.

По сличном феномену, позната је и улица Високог Стевана у Нишу, у којој је одрасло десетак парова близанаца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара