Читај ми!

Лозинка ми је „лозинка“!

Најчешће коришћене лозинке на интернету су „лозинка“, „123456“ и „12345678“, показали су резултати истраживања које је спровео сајт „Сплешдејта“. Упркос саветима стручњака за безбедност на интернету, онлајн корисници и даље нису превише иновативни у смишљању шифри за заштиту приватних података.

Занима вас нечија шифра? Пробајте да једноставно укуцате „лозинка" (password) или „123456" или „12345678" и можда ћете „провалити" у нечији мејл или профил на онлајн друштвеним мрежама. Наравно, немојте ово озбиљно схватити!

Али, управо то су најчешће лозинке које људи широм света користе како би спречили да неко уђе у њихове приватне фајлове, профиле и инбоксе.

Резултати истраживања које је спровео портал Сплешдејта нарочито су запрепастили стручњаке за безбедност на интернету који сваке године саветују кориснике да смисле неке компликованије шифре.

Поменуте лозинке су и претходних година биле најчешће коришћене, што говори да се ситуација упркос саветима није много променила.

На листи популарних лозинки се такође налазе и „111111", „абц123", „мајмун" (monkey), „змај" (dragon) и друге.

Новитети међу најчешће коришћеним шифрама су „Исус" (Jesus), „добродошли" (welcome), „нинџа" (Ninja) и „шифра1" (password1).

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво