Читај ми!

Јагоде су на Вимблдону „најукусније“!

Без традиционалних редова „позера“ за шампањац „лансон“ и јагоде са шлагом у девет барова, Вимблдон је незамислив. Очекује се да ће и ове године, за две недеље турнира, „без трага нестати“ око 17.000 флаша пенушавог пића, 26 тона најквалитетнијих јагода, као и 7.000 литара шлага.

Шампањац и јагоде са шлагом, синоним за настарији тениски турнир на свету – Вимблдон.   

Током свих 14 дана најпрестижнијег грен слема, комплексом лондонског "All England" клуба ће, као и сваке године од 1977, „у потоцима" тећи шампањац „лансон".

Чак 17.000 флаша (што значи више од 1.200 дневно) тог пенушавог пића оде у руке посетилаца сваке године, по цени од 57 фунти (71 евро) по боци. Ако вам је много (пића или пара, свеједно), постоји и варијанта од осам фунти по чаши (10 евра).

Међутим, овај (додуше француски) симбол Вимблдона не иде без још једног – енглеских јагода са шлагом, на које су организатори посебно поносни.

Познаваоци прилика тврде да између турнира и јагода не постоји „нека тајна веза", већ да их је спојила временска блискост – острвска сезона тог воћа и термин турнира.

Око 26 тона најквалитетнијих јагода које пролазе ригорозну контролу, сваке године нестане у желуцима „позера".

Како би увек биле свеже, беру се дан раније са одабраних фарми из грофовије Кент, а до клуба стижу сваког јутра у 5.30.

И незамисливе су без шлага! Уз горепоменуту количину воћа из, замислите, рода ружа, обично се „потамани" и 7.000 литара слатког белог крема.

Кажу: „Нити је укус јагода исти без шампањца, нити је укус шампањца исти без јагода." Једно друго појачавају.

Велики редови оних којима ова фамозна комбинација заиста прија или само желе да буду виђени (или што би Енглези рекли „пош"), у девет барова се формирају већ првог дана, отприлике који минут након отварања капија комплекса.

И не смањују се две недеље. И то је традиција.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 14. новембар 2025.
12° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом