Читај ми!

Ресторан вредан треће „Мишленове“ звездице

Чувени француски водич за ресторане „Мишлен“, који рангира угоститељске објекте, доделио је престижну звезду ресторану "Hertog Jan" у белгијском граду Брижу. Ту титулу стекао је већ трећи пут захваљујући јединственом квалитету и укусу хране.

Ресторан "Hertog Jan" је смештен у историјском језгру белгијског града Брижа, а у француском водичу за ресторане „Мишлен" нашао се због изузетне кухиње.

Та кухиња, о којој цео свет прича, је базирана углавном на поврћу, узгајаном на сопственој фарми и његовој савршеној припреми. Ипак, за престижну звезду заслужан је власник и главни кувар, који не крије задовољство.

„Први пут када смо добили звезду било је лепо, као и други пут, али ова трећа је нешто посебно. Добити је за испољени професионализам је као рођење детета, а супруга и ја управо очекујемо треће дете", рекао је власник ресторана Герт де Мангелер.

Када су власник и главни сомелијер (дегустатор вина) ресторана преузели "Hertog Jan" пре две године, знали су да морају да понуде нешто изузетно. Откупили су једну фарму на којој су почели да узгајају поврће, воће, зачинско биље и цвеће.

„На идеју смо дошли јер смо незадовољни квалитетом и укусом производа доступних на тржишту. Желели смо еколошки приступ, па смо покренули своју фарму и узгајање својих производа", додао је власник.

Главни кувар такође тврди да истинска тајна успеха лежи у томе да се ради оно у шта се истински верује.

„Приликом припремања хране руководимо се властитим укусом, а не актуелним трендовима у Белгији и у свету. Јела су израз наших личности док кувамо, што је најважније. То се допада и нашим гостима", објаснио је Герт де Мангелер.

Пре деценију овај ресторан био је попут других, локалних са стандардним менијем.

Пре две године редовни посетиоци нису били много заинтересовани за нова јела и посета је била слаба. Времена су се међутим променила, те данас постоји и листа чекања за вечеру викендом у коју се уписују и шест месеци унапред.

Тренутно три ресторана у Белгији и 106 у свету носе престижно признање - три звезде, које им је доделио „Мишленов" водич за 2012. годину.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 13. новембар 2025.
11° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом