Читај ми!

Чоколадна страна Ускрса

Лепо декорисана, чоколадна јаја са или без пуњења, традиција су које се ни овога Ускрса многи неће одрећи. У Белгији, земљи познатој по производњи чоколаде, и овог Ускрса се очекује рекордна продаја слатких јаја, али и других производа из ускршње колекције.

Упркос кризи и рецесији, у Белгији се, изгледа, неке добре навике не мењају. У земљи која је позната по производњи чоколаде, и за овај Ускрс се очекује рекордна продаја чоколадних јаја, као и других производа из ускршње колекције. 

У радионици Пола Витамера довршава се колекција традиционалних чоколадних јаја. Недеља пред Ускрс је време кад свако показује оно најбоље што зна. Кад је декорација јајета завршена, следи пажљиво пуњење и паковање.

У свако јаје ставља се помало од свих чоколада и пралина, што особито воле Белгијанци.

Асортиман најбољих пралина сместио се између две љуске јајета, које замењује паковање чоколаде. На крају иде машница и чоколадно јаје спремно је за излог.

Иза породичне фирме Витамер стоји тачно 102 године традиције и титула снабдевач краљевског двора. Ипак, сваки Ускрс је нови изазов.

„За Укрс у Белгији купујемо чоколадна јаја. То је традиција која обавезује. Она се поклањају деци, породици, пријатељима. Сутрадан ћемо можда стегнути каиш, али тог дана се криза не рачуна", каже Пол Витамер, произвођач чоколаде.

Чоколадна звона, пилићи, зечеви и наравно јаја су у излозима свих произвођача.

У излогу Пјера Марколинија налази се ускршње јаје, заправо мала скулптура од чоколаде, симбол ускршње колекције од неких петнаестак производа. Јаје је названо „ремек-јаје" и има „симболичну" цену од 89 евра.

Сваког Ускрса отвара се такмичење у чоколадним идејама, дизајну и укусу.

Главна брига мајстора чоколаде је да Ускрс не буде сувише топао. Већ изнад 20 степени људи мање купују чоколаду, плашећи се да ће се креације истопити пре него што стигну до стола.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. септембар 2025.
30° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом