Читај ми!

Nove nepogode u regionu – tornado u Italiji, crveni meteo-alarm u Sloveniji i Hrvatskoj, nevreme bi kasno popodne moglo da zahvati i Srbiju

Severni deo Lombardije u Italiji pogodilo je snažno nevreme. Padao je grad veličine teniske loptice, a u predgrađu Milana duvao je olujni vetar nalik tornadu koji je rušio drveće. Nevreme je zatim pogodilo Sloveniju, pa Hrvatsku. Očekuje se da Srbiju zahvati u popodnevnim ili večernjim satima.

I u Srbiji se očekuju vremenske nepogode, a Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje: Očekuju se jaka grmljavina uz ponegde krupan grad, kratkotrajni olujni udari vetra i ponegde orkanski vetar.

 

U oblasti od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata u petak i subotu posle podne i uveče očekuje se jaka grmljavina, upozoravaju meteorolozi.

Udaljenost od oluje u kilometrima možete proceniti tako što ćete izračunati vreme između sevanja i udara groma u sekundama i zatim taj broj podeliti sa tri.

MUP je objavio savete kako se treba ponašati u slučaju nevremena, kao i kako postupiti pre nego što nevreme nastupi kako biste se zaštitili.

Slovenija se oporavlja od jučerašnjeg nevremena. Nadležni su intervenisali u više od 40 opština u Gorenjskom, Štajerskom, Zasavju, Dolenjskom i Posavju. Bilo je poplavljenih domaćinstava, oštećenih puteva, a pokrenuta su i klizišta. Pojedina naselja ostala su bez električne energije.

Najgore je bilo u Vojniku, gde su hitne službe reagovale na više od 100 lokacija. Tamo je uništeno više od 50 krovova.

Gradonačelnik Branko Petre je za Radio Sloveniju rekao da je reč o katastrofi: "Ovde imamo katastrofu. Krovovi su popucali, a ne možemo ni da izbrojimo koliko je stabala palo. Celo brdo prema Strmcu se srušilo. Sve se srušilo."

Slovenci upozoravaju da su se dve jače olujne ćelije formirale duž granice sa Italijom i da putuju ka istoku.

Narandžasti meteo-alarm i u Hrvatskoj

Hrvatski sabor je sednicu danas započeo minutom ćutanja za stradale u razornom nevremenu koje je u sredu pogodilo kontinentalni deo države.

Kao i u Srbiji, u Hrvatskoj meteorolozi najavljuju nestabilno vreme, a na snazi je narandžasto upozorenje za gotovo celu zemlju.

Sinoć je nevreme preko Slovenije stiglo u Zagorje. Crni, olujni oblaci s grmljavinom zahvatili su kumrovečki i klanječki kraj, a padao je i grad veličine oraha.

Hrvatska vatrogasna zajednica saopštila je da je imala gotovo 3.000 intervencija u saniranju posledica olujnog nevremena, a u kojima je učestvovalo 8.600 vatrogasaca.

Upozorenje RHMZ-a

Da podsetimo, Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da se u petak i subotu posle podne i uveče očekuje jaka grmljavina uz ponegde krupan grad, kratkotrajno olujne udare vetra i izolovano orkanske udare vetra.

"Razvoji će lokalno biti veoma snažni i brzopokretni (premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku) uz: ponegde krupan grad (> 5 centimetara u prečniku), kratkotrajno olujne udare vetra (> 24 metra u sekundi) i izolovano orkanske udare vetra (> 28 metara u sekundi)", ističe RHMZ.

Dodaju da je tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda unapred teško odrediti, ali je veća verovatnoća pojave u severnim, zapadnim i centralnim krajevima Srbije.

"Za konkretne lokacije ćemo izdavati hitno upozorenje na grmljavine jedan do dva časa unapred", napominje RHMZ.

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je za RTS da u noći između petka i subote i subote i nedelje ponovo možemo očekivati jake grmljavine i to prvenstveno na području Vojvodine, Podrinja, Mačve, dela Šumadije i Beograda.

Naglašava da je mala verovatnoća da se ponovi nevreme kakvo nas je u sredu zadesilo.

Ipak, poručuje da upozorenja RHMZ-a treba ozbiljno shvatiti i biti svestan potencijalne opasnosti.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара