Читај ми!

Danas najtoplije od početka leta, tropskih 40 stepeni – izbegavajte najtopliji deo dana i pijte dosta tečnosti

U Srbiji danas veoma toplo, temperatura od 34 stepena na severu do 40 na jugu. Posle podne u Vojvodini jak razvoj oblačnosti sa pljuskovima, grmljavinom, gradom i olujnim vetrom u zoni padavina. Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" izdao je preporuke građanima kako da postupaju u vrelim danima.

U Srbiji danas najtopliji dan od početka leta sa najvišom dnevnom temperaturom od 40 stepeni, koliko će biti u centralnoj i južnoj Srbiji. 

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" izdao je preporuke građanima kako da postupaju u vrelim danima.

Posle podne u Vojvodini jak razvoj oblačnosti sa pljuskovima, grmljavinom, kao i sa pojavom grada i olujnog vetra u zoni padavina.

Kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom biće mogući i južnije od Save i Dunava, u centralnom delu zemlje, ali kao ređa pojava i sa manjom šansom za nepogode.

Duvaće slab do umeren vetar, južni i jugozapadni, posle podne i uveče u skretanju na severozapadni.

Najniža temperatura od 17 do 24, a najviša od 34 na severu Vojvodine do 40 stepeni u centralnoj i južnoj Srbiji.

U Beogradu veoma toplo, najviša dnevna temperatura 38 stepeni.

Uticaj na zdravlje

Dr Vladimir Gajić iz Kragujevačkog zavoda za urgentnu medicinu kaže za RTS da tropski dani utiču na zdravlje i hroničnih pacijenata i sasvim zdravih ljudi.

"Devedeset odsto naših intervencija je zbog kolapsnih stanja u kojima se dešava nizak pritisak. To je šezdesetak intervencija u toku dana. Na svaki poziv koji smo primili dolazi tri do pet poziva koji smo rešili savetom preko telefona. Imamo izuzetno veliki broj poziva zbog ovih velikih vrućina", navodi Gajić.

Navodi da se javljaju ljudi sa različitim tegobama.

"I kardiološki, i pulmološki, i karcinomi, i bukvalno sva hronična stanja kod kojih pacijenti imaju tako nizak pritisak da je potrebno da se povećano rehidriraju i uzimaju dosta tečnosti, jer terapija koja im je svakodnevna ne može da zadovolji potrebe na ovakvim temperaturama i dolazi do pogoršanja kod pacijenata svih dijapazona", istakao je Gajić.

Savetuje da se sve što može da se završi do 10 prepodne i da se do 17 ne izlazi napolje.

"Ako je nužno da izađete u tom periodu nosite flašicu sa vodom, šešir na glavu, najbolje slamnati, pamučnu široku garderobu, da može telo da diše i da se oslobađa suvišne toplote. Terapija za povišeni krvni pritisak treba da se smanji ili da se čak i potpuno isključi", kazao je Gajić.

уторак, 21. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара