Читај ми!

Радна група Министарства здравља донела нове препоруке о ковиду

Радна група Министарства здравља за поступање у условима пандемије ковид-19 је на седници у Институту за јавно здравље Србије ''Др Милан Јовановић Батут'' донела препоруке за поступање на нивоу примарне здравствене заштите, болничких установа, као и у вези са ношењем маски у здравственим установама и вакцинацијом.

На нивоу примарне здравствене заштите указано је на значај тестирања пацијената са знацима и симптомима акутне респираторне инфекције, првенствено и нарочито оних који имају факторе ризика за развој тешке клиничке слике, саопштено је из Батута.

Донета је и одлука о обавезном тестирању на ковид-19 свих запослених у здравственим установама, уколико имају симптоме акутне респираторне инфекције.

Обавезно је тестирање контаката са ковид позитивним лицима у здравственим установама, у складу са важећим Стручно методолошким упутством за поступање у условима пандемије ковид-19.

Обавезно ношење заштитних маски у свим здравственим установама

На нивоу болничких установа одлучено је да тестирање пацијената као услов за хоспитализацију остаје и даље исти, у складу са важећим Стручно методолошким упутством за поступање у условима пандемије ковид-19.

Неопходно је тестирање за пријем на хематолошка и онколошка одељења, као и одељења геријатрије и одељења где се лече пацијенти са примарним и тешким имунодефицијенцијама.

Неопходно је тестирати све пацијенте који имају симптоме и знаке акутне респираторне инфекције, у тренутку пријема на болничко лечење. Забрана посета у болницама је у надлежности Комисија за превенцију болничких инфекција, сваке здравствене установе.

Комисије за превенцију болничких инфекција у здравственим установама су дужне да у наредних седам дана изврше процену епидемиолошке ситуације у својој установи, да дају предлог мера, као и да на даље редовно, континуирано прате епидемиолошку ситуацију у здравственој установи у сарадњи са територијално надлежним институом/заводом за јавно здравље, а у складу са важећим Стручно- методолошким упутством за поступање у условима пандемије ковид-19.

Радна група је заузела став да је неопходно обавезно ношење заштитних маски у свим здравственим установама.

У погледу болничких капацитета за смештај хоспитализованих пацијената оболелих од ковид-19, радна група је става да за сада није неопходно додатно проширење капацитета, наводи се у саопштењу.  Пратиће се епидемиолошка ситуација и у складу са тим ће Радна група благовремено реаговати и дати смернице за увођење неопходних промена.

Препоруке за вакцинацију против ковида и грипа

Када је реч о вакцинацији, наводи се да се вакцинација против ковид-19 спроводи у складу са препорукама Стручног комитета за имунизацију, а у складу са Стручно-методолошким упутством Института за јавно здравље Србије.

Наглашен је значај вакцинације против ковид-19 и сезонске вакцинације против грипа, а које се могу апликовати истовремено или у било ком временском размаку, с обзиром на предстојећу сезону респираторних инфекција, додаје се у саопштењу.

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара