Već u maju smo imali tropske noći, kakvo nas leto čeka

Svetska meteorološka organizacija najavila da će temperatura tokom maja i juna na severnoj Zemljinoj polulopti i tropskim područjima zbog toplih mora biti viša od proseka. Međutim, iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda navode da nisu saglasni sa ovakvim najavama i navode da će svoju prognozu za leto objaviti početkom juna.

U Kraljevu je, sa 25 stepeni, pre dve noći zabeležena prva tropska noć ove godine. Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić naveo je da tropske noći nisu toliko česte u ovom periodu godine.

"Imali smo neke najave od Svetske meteorološke organizacije, odnosno postoje spekulacije o predstojećem najtoplijem letu, što, moram da kažem, nije baš najtačnija informacija. Na osnovu trenutnih analiza, sve te analize upućuju da ćemo imati nešto toplije leto sa temperaturama nešto višim od proseka, čak do dva stepena višim od proseka i sumu padavina nešto nižom od uobičajene. Očekuju se neke količine padavina od 120 do 240 milimetara u nižim predelima", rekao je Jugoslav Nikolić tokom gostovanja u Jutarnjem programu RTS-a.

Dodao je da smo najtoplije leto imali 2012. godine, dok je prošle godine u Srbiji bilo peto najtoplije leto.

"Ove godine ne očekujemo to najtoplije leto i pored svih najava, jer imamo i neke druge prognoze vezane za stanje koje se naziva severnoatlantska oscilacija. To znači da ne možemo očekivati tako ekstremnu situaciju vezanu za nastupajuće leto, jer te analize na osnovu kojih je Svetska meteorološka organizacija dala neku najavu obuhvataju prognostičke ansamble iz evropskog centra u Redingu koji je u tu analizu uključio i maj, koji nije letnji mesec. Dakle, letnji meseci su jun, jul i avgust i tek predstoji analiza i najava za nastupajuće leto", kazao je Nikolić.

Prognoza za leto početkom juna 

RHMZ će sa najavom klimatskih očekivanja za nastupajuće leto, kako je naveo Jugoslav Nikolić, izaći početkom juna.

Nikolić je dodao da je smanjeno kretanje zbog pandemije koronavirusa uticalo na vremenske prilike.

"Veštački uticaj na vreme se upravo zasniva na veštačkom ubacivanju takozvanih aerosolnih čestica u oblačne zone. Tih čestica u prirodnim uslovima ima prilično malo. Stimulacija padavina i sprečavanje grada upravo se vrši modifikacijom oblaka, ubacivanjem tih čestica. U ovim uslovima taj broj prisutnih čestica od aviona i drugog saobraćaja je smanjen u atmosferi, što svakako utiče na intenzitet stvaranja i oblačnih sistema i procesa u atmosferi i pojava iz oblaka", naveo je direktor RHMZ-a.

Jugoslav Nikolić je naveo da je RHMZ redovno radio tokom trajanja vanrednog stanja.

"Organizovali smo tako da jedan deo jeste radio od kuće, ali jedan deo je morao da dolazi na posao uz strogo poštovanje svih preventivnih mera koje je donela država", naveo je Nikolić i dodao da je, uprkos vanrednom stanju, sistem za odbranu od grada aktiviran u roku, 15. aprila.

недеља, 03. март 2024.
17° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво