Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

Raketni napadi iz Gaze i sa položaja Hezbolaha; Nemačka i Austrija pozvale građane da napuste Iran

Sukob Izraela i Hamasa – 189. dan. U napadu izraelskih doseljenika u gradu Al-Mugair ubijen je jedan palestinski mladić iz vatrenog oružja. Hezbolah je izveo raketni udar na severu Izraela, a gađni su položaji IDF-a. Od početka sukoba u Gazi ubijeno najmanje 33.634 Palestinca, saopštava Ministarstvo zdravlja Gaze. Tenzije između Izraela i Irana rastu. UN saopštava da se u Gazi širi zaraza povezana sa nedostatkom čiste vode.

Ракетни напади из Газе и са положаја Хезболаха; Немачка и Аустрија позвале грађане да напусте Иран Ракетни напади из Газе и са положаја Хезболаха; Немачка и Аустрија позвале грађане да напусте Иран

Lider Hamasa Ismail Hanije kaže da je postizanje sporazuma o primirju i oslobađanju talaca sa Izraelom i dalje moguće čak i nakon vazdušnog udara u Gazi u kojem su ubijena tri njegova sina.

Hanije takođe negira da su njegovi sinovi bili operativci Hamasa, što tvrdi Izrael.

Hamas se i dalje udaljava od sporazuma koji bi obezbedio prekid vatre u Gazi i oslobađanje talaca, rečeno je u kabinetu izraelskog premijera, dok su pregovori ponovo u zastoju.

Portparol IDF-a Danijel Hagari, naglašava da nema promena u uputstvima za civile jer je Izrael i dalje u stanju pripravnosti za potencijalni napad iz Irana.

Sjedinjene Države obavestile su zaposlene u ambasadi u Izraelu, i članovima njihovih porodica, da obustave lična putovanja izvan šireg područja Tel Aviva, Jerusalima i Beršebe, usred pretnji Irana da će uzvratiti Izraelu zbog napada na njihovu ambasadu u Damasku.

Iran je signalizirao Vašingtonu da će odgovoriti na napad Izraela na ambasadu u Siriji na način koji ima za cilj da izbegne veliku eskalaciju i da neće delovati ishitreno.

Visoki zvaničnik Hamasa kaže da samo prekid vatre može pružiti „dovoljno vremena i sigurnosti“ da se lociraju izraelski taoci koji se drže širom Pojasa Gaze i da se utvrdi njihova sudbina.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da Velika Britanija u potpunosti podržava pravo Izraela da se brani od iranskih pretnji.

Sunak kaže da su pretnje Irana da će izvesti raketni napad na Izrael "neprihvatljive", dodajući da kao i Amerikanci, u potpunosti podržavaju pravo Izraela da se brani.

Imperativ Irana da uzvrati na napad na njegovu ambasadu u Damasku mogao je biti izbegnut da je Savet bezbednosti UN to osudio, saopštila je misija Teherana pri Ujedinjenim nacijama.

Изаберите

Најважније

среда, 29. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије