Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

IDF likvidirao visokog člana Hamasa u bolnici Šifa; UN: Više od 1,1 milion Palestinaca suočeno sa glađu

Rat Izraela i Hamasa – 164. dan. Izraelska vojska navodi da kontroliše bolnicu Šifa nakon višesatne racije i tvrdi da je eliminisala visokog člana Hamasa. Ministarstvo zdravlja u Gazi navodi da u kompleksu bolnice ima više mrtvih i ranjenih. UN saopštile da se više od 1,1 milion Palestinaca suočava sa katastrofalnom glađu. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj optužio Izrael glad koristi kao oružje. Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je telefonom sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom o razvoju situacije u Pojasu Gaze, prvi put od 15. februara.

ИДФ ликвидирао високог члана Хамаса у болници Шифа; УН: Више од 1,1 милион Палестинаца суочено са глађу ИДФ ликвидирао високог члана Хамаса у болници Шифа; УН: Више од 1,1 милион Палестинаца суочено са глађу

Izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim delovima Gaze, deluje sa kopna, mora i iz vazduha. Navodi da je otkrila i uništila mrežu Hamasovih tunela na severu Gaze.

Izraelski zvaničnici navode da Rafa, gde se, kako tvrde, nalaze četiri Hamasova bataljona, ostaje poslednje veliko uporište Hamasa u Pojasu Gaze, nakon operacije izraelske vojske na severu i u centralnom delu palestinske enklave.

Premijer Benjamin Netanjahu, koji je odobrio operativne planove za ofanzivu na Rafu, poručio je da je ofanziva na najjužniji grad u Pojasu Gaze neophodna kako bi se ostvarili ratni ciljevi i da nije pitanje da li će biti ofanzive, već kada će je biti.

Reagovao je nemački kancelar Olaf Šolc i poručio da bi veliki broj civilnih žrtava, koji bi mogao biti rezultat izraelskog napada na Rafu, otežao regionalni mir. 

Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi izjavio je u razgovoru sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen da njegova zemlja neće dozvoliti prisilno raseljavanje Palestinaca iz Gaze.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze premašio je 31.000, saopštilo je tamošnje Ministarstvo zdravlja.

Kako je navelo, u napadima je ubijeno 31.645 Palestinaca, a 73.676 povređeno od 7. oktobra u izraelskoj vojnoj ofanzivi na tu enklavu.

Došlo je i do nove razmene vatre Izraela i Hezbolaha. Izraelske odbrambene snage saopštile su da su borbeni avioni izveli vazdušne napade na niz lokacija Hezbolaha u Libanu kao odgovor na raketnu vatru na severni deo Izraela.

уторак, 21. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара