Читај ми!

Vanredno na Haitiju nakon bekstva 4.000 zatvorenika – premijer u inostranstvu, bande prete preuzimanjem vlasti

Vlada Haitija uvela je 72-časovno vanredno stanje nakon što su bande oslobodile oko 4.000 zatvorenika iz najvećeg zatvora u prestonici Port-o-Prensu. Vođe bandi rekle su da žele da iznude ostavku haićanskog premijera. Među odbeglim zatvorenicima su i članovi bande koji su optuženi za ubistvo predsednika Žovenela Moiza 2021. godine.

Na Haitiju je proglašeno vanredno stanje u trajanju od 72 sata i uveden policijski čas, dok vlada najavljuje da će krenuti u potragu za kriminalcima za koje veruje da su pobegli iz zatvora, nakon što su bande 3. marta oslobodile gotovo njih 4.000.

Vođe bandi rekle su da žele da iznude ostavku premijera Arijela Henrija, koji se trenutno nalazi u inostranstvu, kao i da nameravaju da njegovoj vladi oduzmu kontrolu nad 80 odsto prestonice.

Bekstvo iz zatvora

Naoružane bande upale su u najveći u zatvor u glavnom gradu Haitija Port-o-Prensu i oslobodile brojne zatvorenike. Većina od oko 4.000 muškaraca koji su bili u zatvoru u prestonici je pobegla.

Među zatvorenicima su bili članovi bande optuženi za ubistvo predsednika Žovenela Moiza 2021. godine.

"Policiji je naređeno da upotrebi sva sredstva koja su joj na raspolaganju za sprovođenje policijskog časa i hapšenje svih prekršitelja", izjavio je ministar finansija Patrik Boaver, koji obavlja dužnost premijera.

Nasilje i izbori

Novi talas nasilja je pokrenut 29. februara kada je haićanski premijer Arijel Anrij otputovao u Najrobi, gde pregovara o slanju međunarodnih bezbednosnih službi, predvođenih kenijskim službenicima, u zemlju.

Vođa bande Džimi Šerizije objavio je početak koordinisanog napada sa ciljem da se premijer razreši funkcije.

"Svi mi, naoružane grupe u provincijskim mestima i naoružane grupe u prestonici, ujedinjeni smo", kazao je Šerizije, bivši policajac, za kojeg se veruje da je organizovao više masakara u Port-o-Prensu.

Od ubistva Žovenela Moiza, na Haitiju je nasilje u porastu. Još nije izabran njegov naslednik, a izbori nisu održani od 2016. godine. 

Prema političkom dogovoru, trebalo je da izbori budu održani, te je Arijel Anri trebalo da se povuče sa dužnosti do 7. februara, ali to se nije dogodilo.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара