Читај ми!

Julija Navaljna: Vladimir Putin je ubio mog muža, boriću se za slobodnu Rusiju

Julija Navaljna, supruga ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, optužila je ruskog predsednika Vladimira Putina za smrt njenog supruga i poručila da će nastaviti da se bori za slobodnu Rusiju.

Ruska opoziciona aktivistkinja Julija Navaljna optužila je ruskog predsednika Vladimira Putina za ubistvo njenog supruga, ruskog političara Alekseja Navaljnog, dodavši da zna tačno zašto je to učinjeno.

Ona je u video obraćanju rekla da joj ruske vlasti ne daju telo supruga jer čekaju da tragovi bojnog otrova novičoka ispare iz njegovog tela.

"Ubio ga je na sramotan i kukavički način, ne usuđujući se čak ni da ga pogleda u oči ili da izgovori njegovo ime. I na isti kukavički način sada kriju njegovo telo, odbijaju da ga pokažu njegovoj majci, ne predaju ga, patetično lažu i čekaju da nestanu tragovi nervnog agensa novičok", poručila je Navaljna i dodala da ga je Putin ubio jer nije mogao da ga slomi".

Kako je rekla Putin nije ubio samo Navaljnog.

"Putin nije ubio samo Alekseja Navaljnog. Pored njega, želeo je da ubije naše nade, našu slobodu i našu budućnost, da uništi i zbriše najbolji dokaz da Rusija može da bude drugačija" rekla je Navaljna u video-obraćanju objavljenom na Jutjubu, prenosi Novaja gazeta.

Ona je istakla da zna "tačno šta je navelo Putina da ubije Alekseja pre tri dana".

"Uskoro ćemo vam reći nešto više o tome. Svakako ćemo saznati i ko je i kako počinio ovaj zločin. Objavićemo njihova imena i pokazaćemo njihova lica", poručila je Navaljna.

Dodala je da je njen suprug umro u kaznenoj koloniji "nakon tri godine mučenja i agonije".

"Nije bio samo iza rešetaka kao ostali zatvorenici. Njega su mučili, držali su ga izolaciji. Zamislite to: soba od samo šest ili sedam kvadratnih metara. U njoj nema ništa osim taburea, lavaboa, rupe u podu umesto toaleta i kreveta koji je bio pričvršćen za zid tako da ne možete da legnete. Šolja, jedna knjiga i četkica za zube. Ništa drugo, i tako stotinama dana", rekla je Navaljna.

Uprkos "mučenju i gladovanju", istakla je ona, Navaljni nije odustajao. "I ne samo da nije odustajao, nego nas je sve vreme podržavao - bodrio, smejao se, šalio i inspirisao. Nikada, ni delić sekunde, nije sumnjao u ono za šta se borio i zbog čega je patio", poručila je Navaljna.

Ona je navela da želi da živi i da izgradi "slobodnu Rusiju", dodavši da će raditi u korist građana Rusije kako bi se izborili sa Kremljom i stvorili "novu Rusiju".

"Ubivši Alekseja, Putin je ubio pola mene - pola srca i pola duša. Ali još uvek imam drugu polovinu koja mi govori da nemam pravo da odustanem", rekla je Navaljna.

Ona je pozvala sve da stanu uz nju i podele "bes i mržnju prema onima koji su nam ubili budućnost".

"Obraćam vam se Aleksejevim rečima, u koje potpuno verujem: 'Nije sramota uraditi malo. Sramota je ne uraditi ništa. Sramotno je dozvoliti sebi da budete zastrašeni'", poručila je Julija Navaljna.

Prema njenim rečima, smrt ruskog opozcionara treba iskoristiti za borbu "protiv rata, korupcije i nepravde", kao i za borbu "za fer izbore i slobodu govora".

Julija Navaljna je poručila je u video poruci da će nastaviti posao svog supruga Alekseja i boriti se za slobodnu Rusiju.

"Želim da da živim u slobodnoj Rusiji, želim da izgradim slobodnu Rusiju", rekla je Julija Navaljnaja u video poruci pod naslovom "Nastaviću delo Alekseja Navaljnog - Vladimir Putin je ubio mog muža".

Advokatima i majci nije dozvoljeno da uđu u mrtvačnicu

Portparolka ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog, koji je u petak preminuo u zatvoru, Kira Jarmiš, izjavila je da majci Navaljnog i njegovim advokatima jutros nije dozvoljeno da uđu u mrtvačnicu i da su zvaničnici saopštili da uzrok smrti još nije utvrđen.

Jarmiš je rekla da je majci Navaljnog u subotu rečeno da je on preminuo od "sindroma iznenadne smrti", ali da joj je danas potvrđeno da je zvanična provera uzroka smrti produžena i da je nejasno koliko će trajati.

Navela je i da zaposleni u mrtvačnici nisu odgovorili na pitanje: da li se tu nalazi telo ruskog opozicionara.

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni preminuo je u petak, 16. februara, saopštila je Federalna kazneno-popravna služba Rusije za Jamalo-Nenecki okrug, dodavši da se Navaljni osećao loše posle jutarnje šetnje i da je izgubio svest, nakon čega je neuspešno reanimiran.

Navaljni je služio kaznu zatvora od 30 godina zbog osnivanja i finansiranja ektremističke organizacije i njenih aktivnosti, a bio je poznat kao oštar kritičar Kremlja.

Mnogi zapadni političari za smrt Navaljnog optužili su ruske vlasti i predsednika Rusije Vladimira Putina.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je po dolasku na sastanak Saveta za spoljne poslove, da će države članice EU predložiti sankcije protiv odgovornih za smrt ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Peskov: Kremlj se ne bavi time kada će telo Navaljnog biti predato porodici

Kremlj nema informaciju kada bi telo ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je umro u pritvoru, moglo biti predato njegovoj porodici nakon završetka neophodnih procedura, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

''Ovo pitanje ne treba da bude upućeno nama. Mi se time ne bavimo, to nije opis posla predsedničke administracije'', rekao je Peskov, prenosi Tas.

Biografija Alekseja Navaljnog

Navaljni je bio poznat kao oštar kritičar Kremlja. Po profesiji je bio pravnik, a počeo je da se bavi politikom 2000. godine kao član partije Jabloko, a ozbiljnije je ušao u politiku kada je pomagao u protestima u Rusiji održanim 2011-12. godine, tvrdeći da je bilo izborne prevare i da je vlada korumpirana.

Istraživao je Putinov unutrašnji krug ljudi i svoje snimke postavljao na internet. Snimci su imali nekoliko stotina miliona pregleda.

Navaljni je 2016. najavio da će učestvovati na predsedničkim izborima 2018, ali mu je sud zabranio da se kandiduje zbog toga što je 2013. godine u gradu Kirov osuđen na pet godina zatvora uslovno zbog pronevere, odnosno, za prisvajanje drvne građe u vrednosti od oko 500.000 dolara iz državne kompanije.

Učestvovao je redovno na protestima protiv vlasti i nekoliko puta bio hapšen, posebno u periodu 2017, 2018. i 2019. godine.

Osnovao je fondaciju za borbu protiv korupcije i bio na čelu centralnog veća stranke Rusija budućnosti, predstavljajući opoziciju vladajućoj Jedinstvenoj Rusiji na čelu sa Vladimirom Putinom.

Posle trovanja nervnim agensom u Sibiru 2020. godine, za šta je optužio ruske obaveštajce, prebačen je u Nemačku na lečenje, koje je bilo uspešno, iako je bio u komi.

Nezavisni centar za istraživačko novinarstvo Belingket, sa sedištem u Holandiji, tvrdilo je da su u trovanju učestvovali agenti ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), što je Kremlj negirao.

Nakon oporavka, vratio se u Rusiju 17. januara 2021. godine, a odmah po sletanju, uhapšen je na aerodromu u Moskvi.

"Čega se moram bojati? Šta mi se loše može dogoditi u Rusiji?" rekao je on pri ukrcavanju u avion. "Osećam se kao državljanin Rusije koji ima svako pravo na povratak", dodao je Navaljni.

Povratak u Rusiju

Osuđen je na dve i po godine zatvora zbog kršenja ranijeg uslovnog puštanja, tokom oporavka u inostranstvu.

U martu 2022. Navaljni je osuđen na devet godina zatvora zbog, kako je navedeno, nepoštovanja suda i pronevere.

Navaljni je u avgustu 2023. godine proglašen krivim za osnivanje i finansiranje ekstremističke organizacije, zbog čega je osuđen na još 19 godina zatvora.

Kaznu je počeo da služi u regionu Vladimir, na oko 230 kilometara istočno od Moskve, ali je nedavno prebačen u kazneno-popravnu koloniju IK-3 u mestu Harp u arktičkom krugu (polarni Ural), na 1.900 kilometara od Moskve, gde je i preminuo.

Navaljni je bio oženjen Julijom Abrosimovom sa kojom je imao dvoje dece, ćerku Dariju i sina Zahara.

понедељак, 27. мај 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије