Читај ми!

Алексеј Наваљни осуђен на још 19 година затвора

Суд у Русији осудио је руског опозиционог политичара Алексеја Наваљног на 19 година затвора по оптужбама за екстремизам. Наваљни је одбацио оптужбе. 

Алексеј Наваљни је проглашен кривим за оснивање и финансирање екстремистичких организација и активности. Он је одбацио оптужбе. 

Нове оптужбе против Наваљног односе се на активности његове Фондације за борбу против корупције и изјаве његових највише позиционираних сарадника.

Руске власти су 2021. године забраниле деловање ове фондације и мреже Наваљнијевих канцеларија у руским регионима, називајући их екстремистичким организацијама.

Алексеј Наваљни је саслушан у импровизованој судници у казненој колонији ИК-6 у Мелехову, на 240 километара источно од Москве, где служи казну. Поступак је одржан иза затворених врата.

Руски државни тужиоци затражили су 20-годишњу затворску казну за Наваљног у још рестриктивнијој "колонији специјалног режима". Такви затвори су обично резервисани за најопасније руске криминалце.

Наваљни већ служи деветогодишњу казну затвора због кршења условне слободе, преваре и непоштовања суда.

Алексеј Наваљни ухапшен је 17. јануара 2021. године након повратка у Русију из Немачке, где се лечио од последица наводног тровања. За то тровање је окривио Кремљ, који је негирао умешаност.

Фебруара исте године, осуђен је на три и по године затвора због проневере. Годину дана касније, на новом суђењу, проглашен је кривим пред судом у Москви због наводне преваре и непоштовања суда, те му је казна повећана на 11 и по година затвора.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије