IZ ČASA U ČAS

Netanjahu najavio planove za evakuaciju civila iz Rafe; Crveni polumesec: IDF upale u bolnicu u Kan Junisu

Rat Izraela i Hamasa – 126. dan. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu saopštio je da je naredio vojsci (IDF) i odbrambenim zvaničnicima da pripreme planove za evakuaciju palestinskog civilnog stanovništva sa juga Pojasa Gaze, uključujući grad Rafu. SAD su upozorile Tel Aviv da bi izvođenje vojne ofanzive na južni grad Rafu u Gazi bez odgovarajućeg planiranja bila "katastrofa". Izraelske snage upale su u bolnicu El Amal u Kan Junisu, saopštilo je Palestinsko društvo Crvenog polumeseca (PRCS).

Нетанјаху најавио планове за евакуацију цивила из Рафе;  Црвени полумесец: ИДФ упале у болницу у Кан Јунису Нетанјаху најавио планове за евакуацију цивила из Рафе; Црвени полумесец: ИДФ упале у болницу у Кан Јунису

Izraelska vojska nastavlja operacije širom Pojasa Gaze, a najžešće borbe vode se u Kan Junisu, gde je ubijeno više od 20 hamasovaca. Na meti IDF-a bio je pogranični grad Rafa, poginulo je 13 Palestinaca.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guteres rekao je da raseljeni Palestinci zarobljeni u Rafi, blizu granice s Egiptom, nemaju gde da potraže sklonište dok se izraelske snage pripremaju za napad koji bi, prema mišljenju humanitarnih grupa, mogao da rezultira gubitkom velikog broja civila.

"Svaka veća vojna operacija u Rafi u ovom trenutku, pod ovakvim uslovima, gde se nalazi više od milion, verovatno milion i po Palestinaca, koji traže utočište, bez plana zaštite civila, bila bi katastrofa, i ne podržavamo to", rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi.

U međuvremenu, delegacija Hamasa stigla je u Kairo na razgovore o potencijalnom prekidu vatre s Izraelom.

Egipatski zvaničnici procenili su da će novi pregovori trajati najmanje deset dana pre nego što započne primirje kao deo prve faze sporazuma. 

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze premašio je 27.000, saopštilo je Ministarstvo zdravlja iz Gaze.

Kako navode, od 7. oktobra u izraelskim napadima ubijeno je 27.840 Palestinaca, dok je 67.317 ranjeno.

Nastavlja se razmena vatre između izraelske vojske i Hezbolaha u Libanu. Kako se navodi, dva operativca Hezbolaha ubijena su u napadu dronom u južnom Libanu.

Oglasili su se i Huti, koji su poručili da će nastaviti sa napadima u Crvenom moru ukoliko hrana, lekovi i humanitarna pomoć ne budu distribuirani u sve delove Pojasa Gaze.

Upozoravaju da američki i britanski napadi na tu grupu neće doneti ništa dobro SAD, Britaniji ili Izraelu.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара