ИЗ ЧАСА У ЧАС

Хамас на преговорима у Каиру; Израелски напад дроном на јужни Либан, убијен командант Хезболаха

Рат Израела и Хамаса – 125. дан. Израелска војска наставља операције широм Појаса Газе, а најжешће борбе воде се у Кан Јунису, где је, како каже убијено више од 20 хамасоваца, тврдећи да су неки од њих учествовали у нападима 7. октобра. На мети изралеске војске био је погранични град Рафа, погинуло је 13 Палестинаца. Америчке снаге погодиле су две ракета Хута у Јемену. Делегација Хамаса, стигла је у Каиро на разговоре о потенцијалном прекиду ватре с Израелом. Нова размена ватре између израелске војске и Хезболаха у Либану.

Хамас на преговорима у Каиру; Израелски напад дроном на јужни Либан, убијен командант Хезболаха Хамас на преговорима у Каиру; Израелски напад дроном на јужни Либан, убијен командант Хезболаха

Борбе Израела и Хамаса се настављају у Појасу Газе. Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) ликвидирале су претходног дана, како тврде, на десетине припадника Хамаса у Кан Јунису и откриле оружје које су користили борци организације и тунеле у којима су се скривали лидери те групе. 

Са друге стране, у интензивним израелским ударима на стамбена насеља у граду Гази страдало је најмање петоро цивила, док их је на десетине повређено. Министарство здравља у Гази саопштило је да је од почетка сукоба 7. октобра погинуло скоро 28.000 Палестинаца, док је повређено више од 67.000 становника енклаве.

Док трају борбе, одвијају се и договори за окончање рата, барем формално и на папиру. 

Хамас је предложио план о прекиду ватре који би утишао оружје у Гази на четири и по месеца, током којих би сви таоци били ослобођени, Израел би повукао своје трупе из енклаве и био би постигнут споразум о окончању рата у три фазе. 

Међутим, убрзо је уследио одговор израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа који је одбацио предлог Хамаса и оценио да је Израел на путу ка ''убедљивој и потпуној победи". Тријумф ће уследити, тврди Нетанјаху, за неколико месеци и означиће "апсолутно уништење Хамаса, враћање талаца и трајну демилитаризацију Појаса Газе".

У вакууму између Хамасовог предлога и Нетанјахуовог одговора, амерички државни секретар Ентони Блинкен је током посете Израелу изразио наду у договор две стране.

Ипак, најпре је Хамас саопштио да је спреман да изађе на крај са намерама израелског премијера о елиминацији те групе из Појаса Газе, а Нетанјаху је убрзо најавио копнени напад ИДФ-а на град Рафу у којем је смештено више од 1,2 милиона палестинских избеглица.

Тензије расту широм региона, а америчка Централна команда је објавила да је у нападу у Багдаду претходног дана убијен један од лидера Катаиб Хезболаха, милиције која је претходно испалила десетине пројектила на базе у којима се налазе војници из САД.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије