Читај ми!

Haos zbog snega i kiše širom Evrope – vejavica blokirala auto-put u Švedskoj, ima žrtava u Britaniji i Belgiji

Još jedna snažna oluja sa Atlantika zahvatila je sever i severozapad Evrope. U Švedskoj, u kojoj su zabeležene rekordno niske temperature, u snegu zaglavljene stotine vozila. Sneg pada i u Danskoj. U Velikoj Britaniji i Belgiji ima i žrtava, a u prekidu su železničke linije i električni vodovi. Poplave prete Nemačkoj i Francuskoj.

Niske temperature i padavine prave probleme na severu i severozapadu Evrope. U Švedskoj, u kojoj su zabeležene najniže temperature u poslednjih 25 godina, stotine vozila zaglavljene su u snegu na auto-putu E22 između Horbija i Kristijanstada u Skaniji.

Policija je saopštila da su vozila na auto-putu zaglavljena od popodneva, a među zaglavljenima nalaze se i ambulantna kola, javlja švedski javni servis SVT. Zaglavljenima ponestaje hrane i pića, a pomoć je najavila i vojska.

Vejavica u Danskoj donosi i 70 centimetara snega za dan. Trajektni saobraćaj je obustavljen i poremećen železnički. Na snazi je i upozorenje na jaku kišu.

Opasnost od poplava u Nemačkoj i Francuskoj

U Donjoj Saksoniji na severu Nemačke na mnogim mestima nasipi su već previše natopljeni. Situacija je posebno kritična u Oldenburgu, gde poplava reke Hunte preti delovima grada jer nasipi omekšavaju i postaju nestabilni zbog višednevne kiše.

Dok nemačka meteorološka služba najavljuje neprekidne padavine do vikenda, u Donjoj Saksoniji su zalihe džakova peska za zaštitu nasipa pri kraju.

U Francuskoj u zapadnoj Bretanji na snazi je najviši crveni stepen za uzbunu zbog velikih poplava. Francuski meteorolozi prognoziraju dodatne padavine i opisuje nadolazeće vreme kao "izuzetno intenzivno".

U Velikoj Britaniji i Belgiji poginula po jedna osoba

U naletu oluje "Henk" u Britaniji poginuo je muškarac kada je drvo palo na automobil koji je vozio.

Nakon što je zbog razornog vetra 125.000 domova ostalo bez struje, snabdevanje je uspostavljeno, ali je i dalje nema 10.000 domova u jugoistočnoj Engleskoj.

U prekidu je više železničkih linija. Oko 300 upozorenja o poplavama ostaje na snazi širom Engleske i Velsa.

Britanska meteorološka služba od 2015. godine imenuje oluje koje imaju potencijal da izazovu veću štetu. U sezoni 2023 -2024. oluje dobijaju nazive po istaknutim naučnicima meteorolozima koji, kako su naveli, "rade na zaštiti ljudi u teških vremenskih okolnostima".

U pokrajini Istočna Flandrija u Belgiji žena je poginula u jakom udaru olujnog vetra, saopštile su lokalne vlasti.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара