Читај ми!

Masovna pucnjava na fakultetu u Pragu, najmanje 15 ubijenih i 24 ranjena

Kako prenose češki mediji, prema policijskim saopštenjima na fakultetu u Pragu dogodila masovna pucnjava u kojoj je stradalo 15 osoba uključujući i napadača, a ranjenih sa teškim, umereno teškim i lakšim povredama je dvadeset četvoro. Napadač, student Filozofskog fakulteta od 24 godine, poginuo je posle pada sa zgrade s koje je pucao na prolaznike. Policija je navela i da je otac osumnjičenog za pucnjavu ranije danas – pronađen mrtav. Češka vlada proglasila 23. decembar Danom žalosti.

Najmanje 15 osoba je ubijeno, a 24 su ranjene u dosad najsmrtonosnijoj masovnoj pucnjavi u istoriji Češke kada je u popodnevnim časovima (oko 15 časova), napadač naoružan automatskom puškom, otvorio vatru na trgu koji nosi ime po Janu Palahu. Napadač je "neutralisan", saopštila je češka policija.

Kako prenose tamošnji mediji, napadač je student Filozofskog fakulteta Karlovog univerziteta i ima 24 godine. Policija je navela da nije reč o terorističkom aktu, ali da motiv zločina još nije poznat, kao i da je otac osumnjičenog za pucnjavu, ranije danas, pronađen mrtav u selu udaljenom dvadesetak kilometara od Praga. 

Martin Vondrašek, šef češke policije izjavio je za medije da je češka policija primila dojavu oko 12 i 20 da 24-godišnji mladić iz sela Hostun hoće da ode u Prag i sebi oduzme život.

"U 12 i 45 primili smo informaciju da je jedan čovek pronađen mrtav u tom selu i zatim otkrili da je reč o ocu osumnjičenog. Ubica je bio student Filozofskog fakulteta i trebalo je da ima predavanje u 14 časova. Odmah smo otišli tamo kako bismo evakuisali studente. U 14 i 59 prvi put smo čuli za pucnjavu u zgradi. Interventna jedinica je došla brzo, a u 15 i 20 smo saznali da je pronađeno beživotno telo napadača. Izgleda da je bio inspirisan sličnim užasnim događajima u inostranstvu'', saopštio je Vondrašek.

"Devetoro je teže povređenih, šestoro sa umereno teškim povredama, desetoro lakše povređenih. Brojevi se i dalje mogu menjati“, napisao je bolničar na mreži X (Tviter). 

U Ambasadi Srbije u Češkoj za sada nemaju informacije da među povređenima ili ubijenima u pucnjavi na fakultetu u Pragu ima srpskih državljana.

Iz praške policije je saopšteno da je napadač "eliminisan" i da se zgrada Fakulteta umetnosti evakuiše. Osoblju Univerziteta kao i studentima koji su se tu zatekli, rečeno je da "ostanu na mestu", zabarikadiraju se u prostorijama i ugase svetla, preneo je Rojters. 

Praška policija je saopštila da tragaju za još jednom osobom za koju se pretpostavlja da je umešana u pucnjavu.

Češki mediji su objavili i fotografiju napadača. Prema dostupnim fotografijama i informacijama, napadač je hodao hodnikom Filozofskog fakulteta s vatrenim oružjem.

"Pozivamo građane da se ne zadržavaju u neposrednoj blizini i da ne izlaze iz kuće. Intervencija policije i dalje traje", naveli su iz policije na društvenoj mreži Iks.

Očevici tvrde da je pucnjava dugo trajala.

Masovna pucnjava se dogodila na Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta na Trgu Jana Palaha. Karlov univerzitet se nalazi u starom delu Praga oko 500 metara od čuvenog Karlovog mosta.

Gradonačelnik Praga Bohuslav Svoboda rekao je da je napadač poginuo pošto je pao sa zgrade fakulteta. Policija se još nije zvanično izjasnila o načinu na koji je napadač poginuo, ali lokalni mediji javljaju da je pre pada pucao sebi u glavu.

Sumnja se da je odgovoran i za ubistvo u Klanovicama

Sumnja se da je napadač sa fakulteta odgovoran i za ubistvo muškarca i bebe u Klanovicama.

"Veoma ozbiljno ispitujemo navode, koji su u ovom trenutku vrlo realni, da je napadač sa Filozofskog fakulteta odgovoran i za dve žrtve od kraja prošle nedelje u Klanovicama", rekao je šef policije Martin Vondrašek na konferenciji za medije, prenosi češki portal Novinki.

Prošle nedelje, 15. decembra, u Klanovicama je nepoznata osoba pucala i usmrtila 32-godišnjeg muškarca i njegovu dvomesečnu ćerku, međutim policija do danas nije pronašla osobu koja je odgovorna za dvostruko ubistvo.

Predsednik Pavel: Šokiran sam

O tragičnom događaju na fakultetu u samom centru češke prestonice oglasio se i predsednik Češke Petr Pavel, koji je kazao da je šokiran i izrazio "iskreno saučešće porodicama i rođacima žrtava". Zahvalio se stanovnicima Praga što su "poštovali uputstva snaga bezbednosti“.

Ceo Trg Jana Palaha, Karlov most, kao i okolne ulice su zatvoreni. Spasilačka služba je saopštila da je na lice mesta izašao veliki broj ekipa, kao i specijalno vozilo „Golem“ koje se koristi u masovnim katastrofama. 

Ovo je, kako prenose praški mediji, treća masovna pucnjava u istoriji Češke, ali i najmasovnija, tačnije sa najvećim brojem žrtava. 

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара