Читај ми!

Papa zvanično dozvolio sveštenicima da blagosiljaju istopolne parove

Papa Franja zvanično je odobrio sveštenicima da blagosiljaju istopolne parove. U dokumentu, koji je danas objavljen, navodi se da ljudi "koji traže božju ljubav i milost" ne treba da podležu "iscrpnoj moralnoj analizi".

Papa Franja je preduzeo jedan od najkonkretnijih koraka u svojim naporima da Rimokatoličku crkvu učini pristupačnijom ljudima homoseksualne orijentacije. Naime, dozvolio je sveštenicima da blagosiljaju parove u istopolnim vezama.

Novo pravilo je izdato u deklaraciji crkvene kancelarije o doktrini, a predstavio ga je njen prefekt kardinal Viktor Manuel Fernandez, koji je rekao da deklaracija ne menja "tradicionalnu doktrinu crkve o braku", jer ne dozvoljava nikakav liturgijski obred, budući da bi se to moglo pomešati sa sakramentom venčanja.

"Upravo u ovom kontekstu", napisao je kardinal Fernandez, "može se razumeti mogućnost blagoslova parova u neregularnim situacijama i istopolnih parova bez zvaničnog potvrđivanja njihovog statusa ili promene na bilo koji način višegodišnjeg učenja crkve o braku."

U uvodu u deklaraciju, koju je potpisao i odobrio papa Franja, kardinal Fernandez je ipak priznao da proširenje obima onoga ko može primiti blagoslov predstavlja "stvarni razvoj i specifičan i inovativan doprinos pastoralnom značenju blagoslova".

"Ova nova deklaracija otvara vrata neliturgijskim blagoslovima za istopolne parove, nešto što je ranije bilo zabranjeno za biskupe, sveštenike i đakone“, rekao je sveštenik Džejms Martin.

Vatikan je u oktobru objavio papin privatni odgovor na sumnje konzervativnih kardinala u pogledu mogućnosti blagoslova istopolnih parova. Papa Franja je umesto toga sugerisao da su blagoslovi mogući, naizgled poništavajući vatikansku presudu iz 2021. koja se oštro tome protivila, tvrdeći da Bog "ne može blagosloviti greh".

Iako je papa Franja tada jasno podržao crkveni stav da brak može postojati samo između muškarca i žene, rekao je da bi sveštenici trebalo da vrše "pastirsko milosrđe" kada su u pitanju molbe za blagoslov. 

петак, 17. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара