Читај ми!

Praznična napetost u evropskim metropolama - vlasti zabrinute zbog mogućih terorističkih napada

Borba protiv terorizma ostaje prioritet za Evropsku uniju i Evropol - kada je unutrašnja bezbednost članica u pitanju. Države Unije smatraju džihadistički terorizam najvećom pretnjom. Bezbednosne službe upozoravaju da bi mete radikalnih islamista mogli biti božićni vašari. Bezbednost u Francuskoj, Nemačkoj i drugim evropskim zemljama umnogome zavisi od sukoba između Izraela i Hamasa.

Uoči sezone praznika, prazničnih gužvi i okupljanja - raste rizik od sukoba u društvu, usled konflikta na Bliskom istoku. Od početka sukoba Izraela i Hamasa - mnoge evropske zemlje suočene su sa porastom bezbednosnih rizika.

Prethodnih dana u Francuskoj su bila dva teroristička napada sa ljudskim žrtvama, i jedan prošlog meseca u Briselu.

"Treba reći da neke tenzije i pojačane mere bezbednosti ipak nisu vidljive, ljudi normalno žive i funkcionišu, idu na praznične vašare i kupovinu, dok vlasti kažu da su u pojačanoj pripravnosti, ali da situacija nultog rizika - ne postoji", naveo je Dušan Gajić, dopisnik RTS-a iz Belgije.

Posle islamističkog napada u Parizu, u kojem je u subotu ubijen jedan Nemac – u Nemačkoj je uhapšeno nekoliko osoba. U zemlji se beleži talas antisemitizma bez presedana.

"Nemačke bezbednosne službe i policija su na oprezu još od 7. oktobra, jer su primetili da su islamističke grupe krenule da mobiliše svoje pristalice i da ih pozivaju da izvrše teroristički napadi, bez obzira da li su bliski Hamasu ili ne. Zbog toga je i vrlo žustro reagovano kada je prošle subote u jednom gradiću nedaleko od Štutgarta evakuisan božićni vašar zbog dojave nepoznate osobe da želi da izvrši napad", rekao je Nenad Radičević, dopisnik RTS-a iz Nemačke.

Izuzetak nije ni Italija, koja je, po izbijanju sukoba Izraela i Hamasa - pojačala bezbednosne mere i kontrolu granice sa balkanskom rutom migranata.

"Ovaj božićni period sa velikim brojem turista koji pristižu u Italiju jeste pogodno tlo za napade, pa će se posebno nadgledati aerodromi, železničke stanice kao i sva mesta na kojima se okuplja mnogo ljudi, a naročito tradicionalne božićne pijace, šoping centri ,kao i univerziteti", istakla je Sanja Lučić, dopisnik RTS-a iz Italije.

Kina, Rusija, Iran i međunarodni terorizam - najveće su bezbednosne pretnje Velikoj Britaniji, objavile su britanske bezbednosne službe.

"Opasnost od terorističkog napada ocenjuje se kao znatna. Nikakav sastanak Kobre (COBR ili COBRA - Civil Contingencies Committee, nacionalno telo zaduženo za reagovanje u vanrednim situacijama) nije najavljen. Tom temom uoči praznika bave se jedino desničarski mediji. Vlada Rišija Sunaka jedino je do sada izdvojila tri miliona funti za trust za obezbeđivanje zajednice, koja štiti jevrejske škole i sinagoge, koje su sve češće mete antisemtiskih napada", navela je Ivana Miloradović, dopisnica RTS-a iz Velike Britanije.

Evropski stručnjaci upozoravaju da, i nakon što je propao kalifat u Iraku i Siriji, ideologija islamske države i dalje postoji, i ugrožava evropsku bezbednost. Glavni kanali za širenje terorističke propagande su društvene mreže.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара