Читај ми!

Skulpture razdora, Sunak otkazao sastanak sa Micotakisom

Diplomatski spor između britanske i grčke vlade za London je posledica intervjua koji je grčki premijer Kirjakos Micotakis dao Bi-Bi-Sijevom udarnom političkom programu u nedelju ujutru. Deo intervjua odnosio se na pregovore o vraćanju Partenonskog friza iz Britanskog muzeja u Atinu.

Upitan nije li bolje da friz bude izložen u što boljim uslovima, što je argument Britanskog muzeja, Micotakis je uporedio razdvajanje friza od samog Partenona kao presecanje Mona Lize napola.

"Da li biste uživali da vidite pola slike u jednom, a pola u drugom muzeju?", upitao je premijer Micotakis. Dan posle intervjua, britanski premijer Riši Sunak otkazao je sastanak za grčkim kolegom, zakazan za utorak u podne.

Micotakisu je ponuđen sastanak sa vicepremijerom Oliverom Daudenom, što je grčki premijer odbio.

"Oni, koji čvrsto veruju u ispravnost i pravednost svojih stavova nikada ne oklevaju da se upuste u konstruktivan i argumentovan dijalog i debatu", primetio je grčki premijer.

Lider laburista ser Kir Starmer opisuje taj potez premijera Sunaka kao "jadan i smešan".

Britanska strana tvrdi da je sa Atinom dogovoreno da se u pregovorima oko Partenonskog friza ne govori u javnosti.

Micotakisov kabinet to demantuje.

Izvori bliski grčkom premijeru ističu da je on u "podjednakoj meri zbunjen, začuđen i iznerviran" potezom iz ulice Dauning broj 10.

Elginova krađa

Partenonski friz u Ujedinjenom Kraljevstvu poznat je kao "Elginov mermer".

To je asocijacija na lorda Elgina, koji je u 1801. godine jednostavno skinuo statue sa Partenona i prevezao ih u Britaniju gde su bile na dugoj turneji zaradivši za tog aristokratu Viktorijanske ere ogroman novac.

Lord Elgin je tvrdio da za to ima dozvolu Osmanskog carstva, ali je ta tvrdnja predmet spora.

Bivša članica savetodavnog odbora za kulturu grčke vlade Irene Stamatudi je, u intervjuu za Bi-Bi-Si, uporedila premijera Sunaka sa lordom Elginom.

Ona je istakla da je lord Elgin svojevremeno "ukrao Partenonski friz da bi njime ukrasio svoju kuću u Škotskoj".

U Britanskom muzeju skulpture su od 1832. godine. Jedini period kada su bile izmeštene iz njega bio je Drugi svetski rat kada su sklonjene u obližnju, a sada zatvorenu, stanicu podzemne železnice Oldvič.

Jedna od skulptura pozajmljena je Ermitažu u Sankt Peterburgu 2014. godine.

Kralj Čarls Treći prilično je otvoren prema vraćanju Partenonskog friza u Atinu.

Posle otkazivanja sastanka sa grčkim premijerom, vladajući konzervativci ponovili su zvaničan stav Londona da Partenonski friz pripada Britanskom muzeju. Prema zakonu iz 1963. godine zabranjeno je uklanjanje eksponata iz tog muzeja od nacionalnog značaja.

Bivši britanski ministar kulture lord Vaizi ističe da sva ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da većina Britanaca želi da se skulpture vrate u Grčku.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво