IZ ČASA U ČAS

Rat u Izraelu – na obe strane stotine mrtvih, hiljade ranjenih; među taocima koje drži Hamas civili i vojnici

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u južnim i centralnim delovima Izraela nakon raketnog napada iz Pojasa Gaze. Izraelski mediji navode da je poginulo najmanje 300, a da je ranjeno više od 1.590 ljudi. Palestinski zvaničnici, sa druge strane, navode da su u izraelskim vazdušnim udarima poginula 232 Palestinca, a ranjeno 1.700 ljudi. Lider Hamasa Muhamed Deif poručuje da je ovo dan najveće borbe i poslednji dan okupacije, dok izraelski premijer Benjamin Netanjahu ukazuje da je zemlja u ratu. Sednica Saveta bezbednosti UN u nedelju.

Stanovnici Pojasa Gaze naveli su da su čuli oružane sukobe kod grada Han Junis, uz ogradu koja razdvaja tu teritoriju od oblasti koja je pod kontrolom Izraela, preneo je Rojters. Izraelska vojska se nije oglašavala.

Hitna pomoć Izraela je saopštila da je u južnom delu zemlje više ekipa upućeno na teren, a građani su upozoreni da ne napuštaju svoje domove.

Rojters prenosi i da su pripadnici palestinskih snaga ušli na teritoriju južnog Izraela.

Premijer Izraela Benjamin Netjanahu sastaće se sa bezbednosnim zvaničnicima, povodom tog incidenta.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant proglasio je vanrednu situaciju na jugu zemlje u krugu od 80 kilometara od Pojasa Gaze.

Hamas preuzeo odgovornost za napad: Lansirano 5.000 raketa

Organizacija Hamas prihvatila je odgovornost za taj napad, kaže njen vojni komandant i poziva oružane formacije u Libanu da se pridruže borbi protiv Izraela.

Muhamed Deif, visoki vojni komandant Hamasa, najavio je početak operacije u prenosu na Hamasovim medijima, pozivajući sve Palestince da se bore, prenosi Rojters.

"Ovo je dan najveće borbe i poslednji dan okupacije", rekao je Deif i dodao da je lansirano 5.000 raketa.

Vojska Izraela u stanju pripravnosti za rat

Izrelska vojska je proglasila pripravnost za rat i optužila palestinski Hamas, koji ima vlast u Pojasu Gaze, za ovaj napad. Vojska je saopštila da će Hamas "snositi posledice i odgovornost za događaje“.

"Izraelska vojska objavljuje stanje pripravnosti za rat. Došlo je do široko rasprostranjene raketne vatre na izraelsku teritoriju iz Gaze, a teroristi su se infiltrirali na teritoriju Izraela kroz različite ulazne tačke. Stanovnici na jugu i u centru zemlje moraju biti u neposrednoj blizini zaštićenih područja, kao i onih na periferiji Gaze i treba da ostane u bezbednom prostoru", navodi se u saopštenju vojske.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара