Читај ми!

Šest zemalja pozvano u Briks, članice od 1. januara

Argentina, Egipat, Iran, Etiopija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija biće pozvani u članstvo Briksa, saopštio je predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa.

Siril Ramafosa je rekao da će članstvo tih zemalja u Briksu početi 1. januara 2024, dodavši da je to prva faza proširenja.

Naveo je i da su lideri zemalja Briksa usvojili završnu deklaraciju 15. samita, prenosi RIA Novosti.

Na Samitu u Južnoj Africi članice Briksa dogovorile su se o proširenju grupacije, koja za sada okuplja Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku.

Ramafosa je istakao da Briks veoma zabrinut zbog sukoba u svetu i da se zalaže za mirno rešavanje sukoba dijalogom.

Samit Briksa u Johanesburgu prvi je kojem lideri zemalja Briksa lično prisustvuju – svi osim ruskog predsednika Vladimira Putina. 

Članice se zalažu za veću upotrebu nacionalnih valuta u međusobnoj razmeni i uspostavljanje, kako se navodi, pravednijeg poretka, u kojem bi se glas zemalja u razvoju jasnije čuo.

Prema rečima predsednika Južne Afrike, Briks je spreman da traži mogućnosti za poboljšanje stabilnosti, pouzdanosti i poštenih i fer odnosa u globalnoj finansijskoj arhitekturi.

Debata o proširenju bila je na vrhu dnevnog reda trodnevnog samita u Johanesburgu, a sve članice Briksa javno su podržale odluku o proširenju bloka koji je dom oko 40 odsto svetske populacije i četvrtine globalnog bruto domaćeg proizvoda.

четвртак, 07. децембар 2023.
4° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара