Читај ми!

Tesna trka u Turskoj – Erdogan se obratio sa balkona: Daleko smo u prednosti; Kiličdaroglu: Sigurno ćemo pobediti u drugom krugu

Aktuelni šef države Redžep Tajip Erdogan, na predsedničkim izborima u Turskoj, dobio je 49,35 odsto glasova, dok je glavni opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu osvojio 45 odsto, pokazuju rezultati na osnovu 98,74 odsto prebrojanih glasova. Prema prvim rezultatima parlamentarnih izbora, Erdoganova Stranka pravde i razvoja osvojila je 35,42 odsto glasova, dok je Kiličdarogluova Republikanska narodna stranka osvojila 25,4 procenata.

Тесна трка у Турској – Ердоган се обратио са балкона: Далеко смо у предности; Киличдароглу: Сигурно ћемо победити у другом кругу Тесна трка у Турској – Ердоган се обратио са балкона: Далеко смо у предности; Киличдароглу: Сигурно ћемо победити у другом кругу

Građani Turske glasali su danas na predsedničkim i parlamentarnim izborima, koji se smatraju jednim od najznačajnijih za sto godina moderne istorije te zemlje.

Rezultati, na osnovu 95,83 odsto prebrojanih glasova, pokazuju da je aktuelni šef države Redžep Tajip Erdogan dobio 49,47 odsto glasova.

Glavni opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu osvojio je 44,82 procenta, prenosi Hurijet.

Treći kandidat na predsedničkim izborima Sinan Ogan osvojio je 5,27 odsto glasova.

Erdogan: Ne objavljivati rezultate na brzinu

U prvoj poruci od zatvaranja birališta, Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi žurba za objavljivanjem rezultata izbora, dok je brojanje glasova u toku – značila uzurpaciju izborne volje.

"Pošto su izbori održani u veoma pozitivnoj i demokratskoj atmosferi, a prebrojavanje glasova i dalje traje, pokušaj da se rezultati objave na brzinu značio bi uzurpaciju nacionalne volje", napisao je Erdogan na Tviteru.

Kiličdaroglu: Nećemo spavati večeras

Sa druge strane, Kiličdaroglu je upozorio da svi glasački listići treba da budu uračunati u rezultate.

"Nećemo spavati večeras", poručio je Kiličdaroglu na Tviteru.

Potom je, u prvom obraćanju pred kamerama, pozvao partijske zvaničnike i aktiviste da nastave da prate proces.

“Ovde smo sve dok i poslednji glas ne bude prebrojan“, poručio je Kiličdaroglu.

Ako nijedan od kandidata ne osvoji više od 50 odsto glasova birača na predsedničkim izborima, dvojica kandidata sa najviše glasova odmeriće snage u drugom krugu, koji će biti održan 28. maja. 

Erdoganova stranka vodi na parlamentarnim izborima

Istovremeno, na parlamentarnim izborima borile su se 24 stranke i 151 nezavisni kandidat.

Prema prvim rezultatima, Erdoganova Stranka pravde i razvoja osvojila je 35 odsto glasova, dok je Kiličdarogluova Republikanska narodna stranka osvojila 25 procenata.

Rekapitulacija dve decenije Erdoganove vlasti

Sto godina od osnivanja moderne republike, građani su odlučivali da li će se Turska vratiti izvornom Ataturkovom sekularizmu ili će nastaviti dvadesetogodišnju politiku tradicionalizma u unutrašnjim i međunarodnim odnosima.

Za poslednjih 20 godina, Erdogan je udaljio Tursku od sekularizma koju je uspostavio Mustafa Kemal Ataturk, osnivač moderne države.

Kemal Kiličdaroglu dolazi iz najveće opozicione Republikanske narodne stranke, čiji je i lider.

Promoviše vraćanje na osnove ekonomske politike, parlamentarnu demokratiju i nezavisno sudstvo, oblasti u kojima, prema mišljenju mnogih građana, ima najviše propusta.

Uticaj zemljotresa na izbore – dve škole mišljenja

Izbori su održani tri meseca posle katastrofalnog zemljotresa na jugoistoku Turske, u kojem je poginulo više od 50.000 ljudi, a mnogi građani u pogođenim oblastima nezadovoljni su zbog sporog odgovora vlade u Ankari.

Neka od mesta pogođena nedavnim zemljotresom su uporišta opozicije, a neka su mešovita.

Jedna škola mišljenja smatra da vlast nije dovoljno brzo pritekla u pomoć unesrećenima, dok drugi misle da će samo uz političku stabilnost koju nudi Erdogan stambene zgrade biti izgrađene za godinu dana.

Turska između Vašingtona i Moskve

Ugledni zapadni listovi označili su izbore u Turskoj kao najvažnije izbore na svetu u 2023. godini.

Uloga Turske je velika u komplikovanim odnosima na Bliskom istoku. Velike sile i zapadna javnost iščekuju da vide kako će se glasovi građana Turske odraziti na njenu aktuelnu politiku prema Izraelu, Iranu, Siriji, stavu prema ratu u Ukrajini.

Pristalice Erdogana smatraju da Ankara vodi najnezavisniju spoljnu politiku u istoriji Turske, balansirajući između Vašingtona i Moskve.

Erdogan je pred izbore sa Putinom otvorio nuklearnu elektranu. Njegovom balansiranju koje je od početka rata u Ukrajini Turskoj donelo status posrednika – glavni izazivač suprotstavlja politiku disciplinovanijeg člana NATO-a.

S druge strane, očekuje se da bi pobeda Kiličdaroglua približila Ankaru Vašingtonu.

Jedan od najvećih izazova za Kiličdaroglua kao predsednika bila bi politika prema Rusiji. On smatra da je Ukrajina nepravedno napadnuta.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара