Читај ми!

Amerikanac u zatvoru proveo 38 godina zbog ubistva koje nije počinio

Muškarac koji je u Sjedinjenim Državama proveo gotovo 40 godina u zatvoru zbog navodnog ubistva, pušten je na slobodu nakon što su rezultati DNK analize pokazali da je nevin.

Šezdesetdevetogodišnji Moris Hestings koji je proveo više od 38 godina iza rešetaka zbog ubistva iz 1983. i dva pokušaja ubistva pušten je iz zatvora u Kaliforniji nakon što su dugotrajni DNK dokazi pokazali da je ubistvo počinila druga osoba, saopštio je okružni tužilac Los Anđelesa.

U junu ove godine otkriveno je da se DNK dokazi iz vremena ubistva 1983. podudaraju s muškarcem koji je preminuo 2020, dok je bio u zatvoru zbog posebnog slučaja otmice i silovanja, saopšteno je iz kancelarije okružnog tužioca.

Okružni tužilac u Los Anđelesu, Džodrž Gaskon, objavio je da je presuda za ubistvo iz 1988. ukinuta i da je Hestings pušten iz zatvora.

"To što se dogodilo Hestingsu je grozna nepravda. Sistem pravosuđa nije savršen i kada saznamo za nove dokaze, zbog kojih gubimo poverenje u presudu, naša je dužnost da brzo delujemo", rekao je Gaskon.

Primetio je da je Hejstings tvrdio da je nevin od trenutka hapšenja.

"Vi ste danas slobodan čovek zbog svoje istrajnosti", poručio je Gaskon Hejstingsu. 

Hestings, koji je uvek tvrdio da je nevin, na pres konferenciji je rekao da želi da uživa u svom životu i napreduje.

"Molio sam se mnogo godina da ovaj dan dođe. Ne upirem prstom i ne stojim ovde kao ogorčen čovek, samo želim da uživam u svom životu sada kad sam na slobodi", rekao je Hejstings na konferenciji za novinare u petak.

Kako bi dokazao svoju nevinost, 2000. godine je zatražio DNK analizu, ali taj je zahtev prvobitno odbijen.

Ko je pravi ubica  

Žrtva u ovom slučaju, Roberta Vidermier, seksualno je napadnuta i ubijena jednim hicem u glavu 1988, saopštile su vlasti. Njeno telo pronađeno je u gepeku njenog vozila u predgrađu Los Anđelesa Inglevudu.

Moris Hejstings je optužen za ubistvo u posebnim okolnostima, a kancelarija okružnog tužioca tražila je smrtnu kaznu, ali je porota zašla u ćorsokak. Druga porota ga je osudila i 1988. je osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Rezultati obdukcije su pokazali da je sperma nepoznatog muškarca otkrivena u oralnom brisu žrtve, navodi se u saopštenju okružnog tužioca.

Hejstings je tražio DNK testiranje 2000. godine, ali je u to vreme kancelarija tužioca odbila zahtev. Hejstings je prošle godine podneo tvrdnju o nevinosti Odeljenju za integritet osuđujućih presuda, a DNK testiranjem prošlog juna utvrđeno je da sperma nije njegova.

Pravi ubica, čije ime nije objavljeno, umro je 2020. godine, kada je služio kaznu u zatvoru zbog odvojenog slučaja otmice i silovanja, izvestio je Si-Bi-Es Los Anđeles.

Kancelarija okružnog tužioca saopštila je da sarađuje sa policijom na daljoj istrazi umešanosti mrtve osobe u slučaj.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво