Читај ми!

U američkim školama zabeleženo čak 27 pucnjava u ovoj godini

Od početka 2022. godine u školama u Sjedinjenim Državama zabeleženo je 27 napada vatrenim oružjem. Poslednja se dogodila pre dva dana, kada je u školi u Teksasu ubijeno 19 dece starosti 9 i 10 godina.

Portal Education Week vodi evidenciju o tome koliko je oružanih napada bilo u školama u SAD.

Statistika je zastrašujuća - samo u prvih pet meseci 2022. godine zabeleženo je 27 pucnjava, a ukupno 119 od 2018.

Kako napominju, u statistiku su uključili sve slučajeve kada je neka osoba zadobila ranu od vatrenog oružja, a da nije napadač. Takođe, računaju se i napadi koji su se dogodili na teritoriji škole, na događajima koji su povezani sa školama ili u školskim autobusima.

Ne ulaze u obzir slučajevi kada je oružje potegao policajac.

U 2021. bila su 34 ovakva incidenta, a 2020. deset pucnjava. U 2019. i 2018. bile su 24 pucnjave. 

Ne čudi što se u američkim školama sprovode vežbe kako bi se nastavnici i đaci obučili šta da rade u slučaju da dođe do napada. 

Ove godine je, inače, u Sjedinjenim Državama zabeleženo 212 masovnih pucnjava, objavila je nevladina organizacija The Gun Violence Archive. Prema njihovoj definiciji, masovna pucnjava je incident u kome su najmanje četiri osobe ranjene ili ubijene, a da nije napadač.

U prethodnoj godini zabeležene su 693 masovne pucnjave, a u 2020. 611. Godinu pre te 417.

Kada je u pitanju Teksas, masakr u Juvaldeu je od 2009. godine osma masovna pucnjava na javnim mestima. Od tada je u sličnim incidentima ubijeno više od 60 ljudi, uključujući i policajce, a pojedini napadi su bili motivisani rasnom ili verskom mržnjom. 

Napadač iz Juvaldea je oružje kojim je počinio masakr kupio za svoj 18 rođendan. Pravo građanina da poseduje oružje ima duboke korene i štiti ga Drugi amandman na američki Ustav, iako svaka savezna država može zakonima da ga prilagodi i bliže uredi.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво