Читај ми!

Наставница из Јувалдеа: Шапутала сам деци да ће све бити у реду, најдужих 35 минута у мом животу

Због дуге историје инцидената и напада ватреним оружјем у америчким школама, тамошњи ђаци пролазе кроз обуке како би знали шта да раде ако до тога дође. Када се нападач забарикадирао у учионици ђака четвртог разреда у Јувалдеу и почео да пуца, сви су знали да није вежба. Наставници су закључали врата учионица и чекали полицију. Једна од учитељица каже да је немоћно слушала крике деце. Било је то најдужих 35 минута у мом животу, рекла је она.

Најмање 19 ученика и два наставника су убијени у пуцњави у основној школи у граду Јувалде, у америчкој савезној држави Тексас. Осумњичени осамнаестогодишњак је убијен.

Једна од наставница које су биле у школи у том моменту, пристала је да говори за амерички сајт Ен-Би-Си под условом да јој име не буде објављено, јер су локалне власти тражиле од особља да не говори са репортерима.

У тренутку напада њени ђаци су гледали "Дизнијев" филм, као део прославе краја школске године. Када је чула пуцњаву у холу, знала је о чему се ради. Викнула је деци да се сакрију испод столова и закључала врата.

"Годинама смо вежбали за овај дан", рекла је наставница, мислећи на вежбе за случај напада које су постале обавезни део образовног програма у САД.

"Знали су да ово није вежба. Знали смо да морамо бити тихи или ћемо се одати", рекла је наставница.

Каже да су слушали крике деце с другог краја хола, знајући да не могу да помогну.

"Покушавала сам да останем смирена и јака због њих. Било је то најдужих 35 минута у мом животу", рекла је наставница.

Неки од ђака почели су да плачу и позвала их је да јој приђу: "Шапутала сам им. Покушавала сам да им, без речи, дам до знања да је све у реду, да ће све бити у реду."

Полиција је у неком тренутку пришла учионици споља и разбила прозоре. Наставница је позвала ђаке да стану у ред и помогла им да изађу кроз прозор.

"Након што је и последње дете изашло, окренула сам се за собом да проверим да ли су сви изашли", навела је она.

"Наша деца ово нису заслужила. Били су вољени, не само од стране својих породица, већ и од своје породице у школи", закључила је наставница.

Масакр у основној школи у Јувалдеу отпочео је у 11.30. Пре тога, нападач је пуцао у своју баку, побегао са места злочина, сео у аутомобил и закуцао се у оближњу зграду. У школу је ушао на задњи улаз. Убијен у размени ватре с тактичком јединицом полиције.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво