Читај ми!

Kina menja politiku rađanja, jedan bračni par – troje dece

Nakon što su nedavni podaci pokazali dramatičan pad broja rođenih u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, kineske vlasti objavile su da bračni parovi mogu imati do troje dece.

Promena sa postojeće granice od dva detata odobrena je tokom sastanka Politbiroa kojim je predsedavao predsednik Kine Si Đinping, javila je agencija Sinhua, prenosi Rojters.

Kina je 2016. ukinula svoju više decenija staru politiku jednog deteta, prvobitno nametnutu da zaustavi populacionu eksploziju.

Kako naglašava britanska agencija, ograničenje sa dvoje dece nije uspelo da rezultira trajnim skokom u broju rođenih, a i visoki troškovi vaspitanja dece u kineskim gradovima odvratili su mnoge parove od osnivanja porodica.

"Da bi dalje optimizovala politiku rađanja, (Kina) će sprovesti politiku da svaki venčani par  može imati troje dece", navela je Sinhua u izveštaju o sastanka Politbiroa.

Promena politike dolaziće sa "merama podrške, koje će biti pogodno za poboljšanje strukture stanovništva naše zemlje, ispunjavajući državnu strategiju za aktivno suočavanje sa starenjem stanovništva i održavanjem prednosti u vidu 'zadužbine ljudskih resursa'", dodaje Sinhua.

Početkom ovog meseca popis stanovništva u Kini koji se održava na svakih deset godina, pokazao je da je u poslednjoj deceniji broj stanovnika rastao najsporijim tempom još od pedesetih godina prošlog veka, na 1,41 milijardu.

петак, 12. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво