Читај ми!

Čuveni intervju princeze Dajane dobijen na osnovu laži, pljušte ostavke na Bi-Bi-Siju

Integritet i budućnost najuticajnijeg javnog servisa, britanskog Bi-Bi-Sija, dovedeni su u pitanje otkako je istraga potvrdila da je čuveni intervju sa princezom Dajanom dobijen na osnovu laži i falsifikovanih dokumenata, koji su je ubedili da je izolovana i praćena. Novinar Martin Bašir podneo je ostavku. Pljušte ostavke i izvinjenja, a britanska vlada najavljuje preispitivanje nadzora nad Bi-Bi-Sijem.

Producentske smernice su "Biblija" za svakog novinara Bi-Bi-Sija. Novinar Martin Bašir bacio ih je pre četvrt veka niz vodu kako bi dobio istorijski intervju sa princezom Dajanom. Posledice su dugoročne i tragične.

"Novinar, koji se oteo kontroli, obezbedio je intervju obmanom, što je neprihvatljivo i skandalozno. Bi-Bi-Si nije ništa podrobno istražio i, što je najgore, zataškao je sve što je mogao", kaže lord Grejd, predsednik upravnog odbora Bi-Bi-Sija od 2004. do 2006. godine.

Žrtve prikrivanja obmane bili su otpušteni uzbunjivači u samom Bi-Bi-Siju. Zaposleni, kome je Bašir naredio da falsifikuje dokumente date na uvid princezi, najavljuje tužbu za izgubljene prihode.

"Ja sam bio taj koji je ukazao na grešku u nečemu što su svi smatrali prelepim i svi su se okrenuli protiv mene", navodi grafički dizajner Mat Vajsler.

Istraga lorda Dajsona potvrdila je višedecenijske tvrdnje brata princeze Dajane, erla Spensera, da ju je Martin Bašir obmanuo lažima o njenoj porodici, prijateljima i okruženju.

"Propusti Bi-Bi-Sija značajno su doprineli njenim strahovima, paranoji i izolaciji, kojih se sećam tokom poslednjih godina sa njom", ističe sin princeze Dajane, princ Vilijam.

Princ Vilijam zahteva da se sporni intervju više ne emituje, a slučaj je sada u rukama policije.

"Moje kolege, a posebno ministar kulture,  sledeće godine će sa Bi-Bi-Sijem preispitati strukture uprave i odgovornosti. To je šansa, ponavljam, šansa za Bi-Bi-Si", poručila je britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel.

Budućnost britanskog javnog servisa biće rešavana u trouglu između Vlade, Kensingtonske i Bakingemske palate i samog Bi-Bi-Sija. Nastaje vreme preispitivanja, a epilog tek sledi.

петак, 14. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије