Читај ми!

Izrael obustavlja napade na Gazu, o izraelsko-palestinskim sukobima i u Skupštini UN-a

Članovi izraelskog Kabineta za bezbednost glasali su za prekid vatre u Pojasu Gaze. Sukobi Izraela i Palestinaca, koji traju već deset dana, bili su tema sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Dok visoki zvaničnik Hamasa Musa Abu Marzuk kaže da očekuje primirje za dan ili dva, izraelski premijer Netanijahu najavio je nastavak žestokih vojnih akcija i pored apela američkog predsednika da obuzda ofanzivu.

 

Na meti izraelskih aviona rano jutros našle su se kuće koje koriste pripadnici militantnog Hamasa, dve su uništene, a četvoro ljudi je povređeno u Kan Junisu.

Cilj je bio uništenje mesta za lansiranje raketa i protivraketne baze. Izraelski premijer ponavlja da je odlučan u vezi sa nastavkom ofanzive, dok egipatski bezbednosni izvori tvrde da su se dve strane u principu dogovorile o prekidu vatre uz pomoć posrednika, ali da se detalji o tome drže u tajnosti.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu rekao je da svakoga dana vojnim akcijama uništavaju objekte terorističkih organizacija, na meti su komandanti Hamasa i Islamskog džihada, zgrade koje koriste teroristi i skladišta oružja.

"To je prirodno pravo Izraela. Posebno cenim podršku Amerike, a predsednik Bajden je jasno rekao da Izrael ima pravo na samoodbranu. Odlučan sam da nastavimo sa vojnim operacijama sve dok cilj ne bude ostvaren, a to je obnova mira i bezbednost za građane Izraela", naveo je Netanijahu.

Nisu mirovale ni rakete palestinskih militanata, pa su se ponovo oglasile sirene u gradu Beršebiju i pograničnim mestima uz Pojas Gaze. Nije bilo žrtava.

"Nismo zainteresovani za prekid vatre. Čekamo da Hamas podigne belu zastavu, a zatim ćemo moći da razmotrimo prekid vatre. Želimo mir u ovom delu Izraela u narednih nekoliko godina", rekao je jedan stanovnik Aškelona.

U proteklih 10 dana izvedeno je 750 napada na Pojas Gaze i 500 zgrada je, ili potpuno ili delimično uništeno, među kojima su i 23 škole, isto toliko medijskih kuća, kao i klinike. Šteta se procenjuje na 5 miliona dolara. Poginulo je 212 Palestinaca.

"Naša kuća je uništena. Ulice su razrušene, ali su, srećom, škole sigurnije pa su tu smešteni Palestinci koji su ostali bez domova. Ima već nedelju dana kako sam poslednji put video decu", rekao je jedan Palestinac.

Iz Ujedinjenih nacija ponovo apeluju da obe strane prekinu neprijateljstva, a nade se polažu u diplomatiju na terenu.

Stefan Dižarik, portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, rekao je da žele prekid borbi što je pre moguće.

"Moraju prestati raketni i vazdušni napadi obeju strana. Civilima se mora omogućiti da žive u miru i potrebno je što pre obezbediti dostavu humanitarne pomoći u Gazu. Specijalni koordinator Ujedinjenih nacija aktivno sarađuje sa obema stranama da se to realizuje. Nije bilo direktnog kontakta generalnog sekretara Guteresa i izraelskog premijera Netanijahua. Radimo ono što je najefikasnije, a to je da podržavamo diplomatiju na terenu", kaže Dižarik.

Nastavlja se diplomatska ofanziva: trojica šefova diplomatija članica Evropske unije – Nemačke, Češke i Slovačke – borave danas u Izraelu i na palestinskim teritorijama gde će razgovarati sa tamošnjim zvaničnicima.

уторак, 18. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије