Читај ми!

Raste broj ubijenih u pokolju u Rio de Žaneiru, UN apeluje na nezavisnu istragu

Broj poginulih u jednoj od najsmrtonosnijih policijskih akcija u Brazilu povećao se na 28. Nevladine organizacije i Ujedinjene nacije pozivaju da se započne nezavisna istraga o postupcima policije.

Policija navodi da tela još tri žrtve koje su uklonjene iz favele Žakerzinjo u Rio de Žaneiru pripadaju muškarcima koji su bili povezani sa organizovanim kriminalom, prenosi Rojters.

Prethodno je navedeno da su u pucnjavi stradala 24 navodna kriminalca i jedan policajac.

Brazilske organizacije za zaštitu ljudskih prava oštro su kritikovale policiju za akciju koja je prozvana u medijima kao "pokolj u Žakerzinju", tvrdeći da nekoliko sati posle pucnjave nisu pronađeni dokazi o razmeni vatre, već samo tragovi "brutalne policijske akcije".

Sa druge strane, šef civilne policije Alan Turnovski rekao je novinarima da su obaveštajni podaci potvrdili  da su ubijeni "dileri droge".

"Pucali su na policajce da bi ubili. Imali su naređenja da učestvuju u sukobu", dodaje Turnovski.

I "Amnesti internešenel" oštro je kritikovao policiju zbog, kako tvrde, "prekomernog i neopravdanog" gubitka života u susedstvu, uglavnom, sa siromašnim slojem stanovništva.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava pozvala je da se započne nezavisna istraga operacije. Portparol UN-a za ljudska prava Rupert Kovil rekao je da je policija primenila "nesrazmernu i nepotrebnu" upotrebu sile.

петак, 31. март 2023.
18° C

Коментари

Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно
PRETPLATA
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета