Читај ми!

Obrijane glave i upalog lica, prvo pojavljivanje Alekseja Navaljnog posle štrajka glađu

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni pojavio se prvi put u javnosti otkako je prekinuo 24-dnevni štrajk glađu u zatvoru. Obrijane glave i upalih obraza, Navaljni je, u obraćanju iz zatvora putem video linka, žustro reagovao na presudu suda da je kriv za klevetu za koju tvrdi da je politički motivisana.

Na fotografiji koju je objavio sud vidi se Navaljni obrijane glave u zatvorskom odelu.

"Ja sam jezivi kostur. Ovu kilažu sam imao u 7. razredu", rekao je Navaljni, koji se u sudnici "pojavio" video-vezom iz zatvora, prvi put nakon što je prekinuo štrajk glađu

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni, u februaru je kažnjen sa 850.000 rubalja "zbog izrečene klevete na račun jednog veterana iz Drugog svetskog rata" koji je podržao promene vezane za izbor predsednika Rusije, a koje daju mogućnost Vladimiru Putinu da se ponovo kandiduje.

Navaljni je u obraćanju sudu rekao da je slučaj protiv njega izmišljen da bi dodatno oštetio njegov ugled među Rusima.

U govoru u sudnici, Navaljni je optužio vladu da je pretvorila "Ruse u robove", a za Vladimira Putina je rekao da je car iz Andersenove bajke "Carevo novo odelo".

"Želim da kažem, dragi moj sudijo, da je vaš kralj go, i ne viče samo jedan dečak, već milioni ljudi", rekao je Navaljni.

Njegova supruga Julija takođe je prisustvovala saslušanju. Rekao joj je da mu je u četvrtak dozvoljeno da pojede 450 kalorija, pošto se polako vraća normalnoj ishrani nakon štrajka glađu.

Navaljni izdržava kaznu od dve i po godine zatvora za proneveru iz 2014. godine. Uhapšen je u januaru po povratku iz Nemačke, gde je bio na lečenju zbog trovanja.

Istovremeno pred moskovskim sudom je nastavljena rasprava o Fondaciji za borbu protiv korupcije koju je osnovao Navaljni, a koja će najverovatnije biti proglašena za ekstremističku organizaciju.

Navaljni i dva njegova pomoćnika – Leonid Volkov i Ivan Ždanov – osumnjičeni su u krivičnom postupku za otvaranje nevladine organizacije za koju se navodi da ugrožava građane i njihova prava, optužnicom za koju je predviđena novčana kazna ili kazna do četiri godine zatvora.

Volkov je najavio da će rasformirati mrežu od više od 35 regionalnih sedišta, nazivajući je "nemogućom" za održavanje. On je takođe rekao da očekuje da će oznaka ekstremizma, koja se takođe primenjuje na grupe poput Al Kaide, dovesti do "masovnih hapšenja".

петак, 02. јун 2023.
22° C

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено