Читај ми!

Evropski parlament odobrio trgovinski sporazum EU – Velika Britanija

Evropski parlament je velikom većinom glasao odobrio trgovinski sporazum između Velike Britanije i Evropske unije nakon Bregzita, otklonivši poslednju prepreku ka punoj ratifikaciji sporazuma.

Poslanici EU podržali su sporazum o trgovini i saradnji sa 660 glasova "za", pet "protiv" i 32 suzdržana, izveštava Rojters pozivajući se na saopštenje parlamenta.

Glasanje je održalo u utorak, ali zbog korona mera ograničenja radnog vremena rezultat nije bio odmah poznat.

Odlukom Evropskog parlamenta okončavaju se četvorogodišnji teški pregovori i polemike, kao i dugotrajno uzajamno nepoverenje nakon što je Britanija okončala 47-godišnje članstvo u EU.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je jutros odluku Evropskog parlamenta ističući da je primena trgovinskog sporazuma između Britanije i EU od krucijalnog značaja.

"Sporazum o trgovini i saradnji (TCA) predstavlja osnov za snažno i tesno partnerstvo sa Velikom Britanijom", napisala je fon der Lajen na Tviteru, dodajući da je "njegova dosledna primena od suštinske važnosti", prenosi britanska agencija.

Britanija je napustila EU 30. januara 2020, ali je njen novi život sa Evropom zaista započeo tek nakon prelaznog perioda završenog 31. decembra, kada London više nije bio vezan zakonima i pravilima bloka.

Zvanično nazvan Sporazum o trgovini i saradnji (TCA), sporazum stvara novi odnos koji predviđa nulte carine i nulte kvote na robu kojom se trguje između EU i Velike Britanije.

Ali to je manje ambiciozno nego što su se mnogi Evropljani nadali, bez ikakvog značaja za spoljnu politiku i odbranu, niti zalaganje za blisko usklađivanje sa životnom sredinom, zdravstvom i drugim propisima.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво