Читај ми!

Pripadnici nigerijske mafije uhapšeni u velikoj policijskoj akciji u Italiji

Nigerijska mafija, koja je poznata širom sveta, ukorenila se i u Italiji gde se bave pranjem novca, prostitucijom, drogom, trgovinom ljudima i ostalim nelegalnim radnjama. Od 2018. do 2020. godine, protiv građana te nacionalnosti podnet je najveći broj prijava i došlo je do najvećeg broja hapšenja zbog organizovanog mafijaškog delovanja na italijanskoj teritoriji.

Operacija pod nazivom "Helou Bros", koja je obavljena u ponedeljak, dovela je do mnogobrojnih hapšenja članova ove mafijaške grupe koja je po poslednjem izveštaju FBI-ja aktivna u 80 zemalja sveta i smatra se jednom od najopasnijih.

Ova udruženja nastala su u Nigeriji na njihovim univerzitetima u okviru "bratstava" poznatih pod imenom "Kults".

Na početku, njihov cilj je bio borba protiv rasizma i aparthejda, a zatim su se pretvorili u mafijaške grupe, kakve su danas poznate ne samo na tlu Italije, već i u celom svetu.

U Italiju svakog meseca pokušava da ilegalno uđe od 3.000 pa do 30.000 stranaca, naročito putem velikih gumenih čamaca koji pristaju na ostrvo Lampeduza.

Na taj način je i bos italijanskog "Blek eksa", Seki ili Titius kako ga još nazivaju, stigao u Pocalo još 2014. godine gumenim čamcem iz Libije i prebačen je u centar za smeštaj imigranata u Akvili gde je ostao oko dve godine pre nego što se preselio u grad Ređo Emilija.

Međutim, ubrzo je odlučio da se vrati u miran gradić Akvila, jer je tamo bilo moguće delovati bez izazivanja sumnje.

Barem su tako mislili članovi mafijaške organizacije s obzirom na to da je policija iz Akvile pod rukovodstvom Marka Mastranđela, uz operativnu centralu državne policije, kao i policije iz Rima, Potence, Đenove, Napulja, Parme, Modene, Mesine, Katanije, Rijetija, Barija, Kazerte i Ređo Emilije, izvršila operaciju pod imenom "Helou Bros" gde je došlo do hapšenja 30 osoba, kao i pokretanja istrage prema 25 osoba.

Pripadnici grupe "Blek eks" su optuženi za zločinačko udruženje mafijaškog tipa, a smatraju se najopasnijom nigerijskom mafijom na svetu.

"Često javno mnjenje skreće pažnju na probleme imigranata i njihovu integraciju u Italiji, ali ne možemo govoriti o integraciji ako se ne poštuju pravila", izjavio je javni tužilac Mikele Renco.

"Blek eks" delovao širom Italije pod različitim imenima 

Grupa "Blek eks", na čelu sa tridesetpetogodišnjim vođom, delovala je pod raznim imenima u zavisnosti od teritorije "Smol boj" u oblasti Ređo Emilije, "Bros Irene" u Napulju, "Esosa" u Bariju, "Obalige" u Kazerti, te "Osamuj" u Rimu.

Ovo mafijaško udruženje radilo je i onlajn, baveći se raznim vrstama prevara, a sva zarada odlazila je u Nigeriju.

Jedan od agenata Istražne antimafijaške direkcije (DIA), koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je za list Il Fato kvotidijano da ova udruženja sklapaju dogovore sa nigerijskom vladom i povezuju se sa albanskim kriminalnim grupama radi uvoza kokaina, heroina i marihuane. Takođe su u kontaktu sa ruskom mafijom, sa kamorom iz Marsilje, kao i sa mnogim italijanskim mafijama.

Organizacije se na teritorijama jedne zemlje, u ovom slučaju Italije, dele na "kultove", a pripadnost se, baš poput poznatih italijanskih mafija, kako je to objasnila komesarka Benedeta Marijani, dobija putem vrlo rigidnih pravila i rituala.

Kako je navela Marijanijeva, da bi se ušlo u ovaj mafijaški klan potrebno je da osoba bude predstavljena od strane jedne vrste "kuma" koji će garantovati za njega, a ta osoba će morati da prođe kroz razne vrste iskušenja i rituala u šumama, drogirani velikim količinama narkotika i tzv. kokoma.

Inicijacija pomoću magičnih i nasilnih rituala 

Agent Dije izjavio je da funkcionišu vrlo slično Ndrangeti, a da se obred inicijacije obavlja na vrlo nasilan način putem magičnog rituala juju.

Budući članovi bivaju pretučeni, šibani, terani da piju krv i da plaćaju taksu za upis u ovo mafijaško društvo. Nakon toga, ostali članovi se obavezuju da će izdržavati tj. pomagati familije novih članova.

Vođa italijanske nigerijske mafije je zahtevao da se novi članovi dovode direktno iz Nigerije. Javni tužilac Renco je izjavio da ova vrsta mafije nije usmerena protiv pojedinaca, već protiv državnog i ekonomskog sistema jedne zemlje, pa je organizacija "Blek eks" imala na raspolaganju milion evra koristeći i bitkoin.

Nigerijska mafija je duboko ukorenjena u svetu putem međunarodnih dogovora, ilegalnih trasa, a iznad svega uz pomoć i saradnju autohtonih mafija u pojedinačnim zemljama. Sa druge strane, ne tako retko su prisutni i sukobi ove mafije sa lokalnim mafijama.

Nigerijska mafija se bavi trgovinom ljudi, nelegalnom imigracijom, prostitucijom, iznuđivanjem, falsifikovanjem novca, kao i njegovim međunarodnim nelegalnim prenosom, te trgovinom narkotika.

Zasnivaju se na jednoj vrsti "ustava" tzv. "Zelene biblije" i zadržavajući vrlo solidnu bazu u Nigeriji aktivni su u mnogim zemljama sveta i predstavljaju veliku pretnju na globalnom nivou.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво