Bajden povlači trupe iz Avganistana do 11. septembra

Predsednik SAD Džo Bajden odlučio je da povuče američke trupe iz Avganistana do 11. septembra 2021. godine, 20 godina nakon napada Al Kaide i slanja američkih trupa u Avganistan.

SAD bi tako propustile majski rok za povlačenje koje je bivša adminsitracija predsednika  Donalda Trampa prošle godine dogovorila sa talibanima.

Rok za povlačenje podudarao bi se sa 20. godišnjicom terorističkih napada na Svetski trgovinski centar i Pentagon u SAD-u 2001. godine.

Bajden je još ranije rekao da će biti teško ispoštovati krajnji rok do 1. maja.

Sporazumom potpisanim u februaru 2020. godine rečeno je da će SAD i njihovi NATO saveznici povući sve trupe za 14 meseci ako talibani ispune svoja obećanja, uključujući i ne dozvoljavanje Al Kaidi ili drugim militantnim grupama da deluju u oblastima koje su kontrolisali i nastavljaju pregovore o nacionalnom miru.

Iako su talibani, tvrdi islamistički pokret, zaustavili napade na međunarodne snage kao deo istorijskog sporazuma, oni su nastavili da se bore protiv avganistanske vlade.

Postoji bojazan da bi, ukoliko se strane vojne snage povuku pre postizanja trajnog sporazuma, talibani mogli preuzeti vlast.

SAD u Avganistanu ima još oko 2.500 vojnika.

понедељак, 29. мај 2023.
17° C

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.