Na Crvenom trgu legendarni T-34 i JARS, na nebu Su-57

U Moskvi je održana Vojna parada povodom obeležavanja 75. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Na paradi su učestvovali i pripadnici Vojske Srbije, a paradi je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić.

Полагање цвећа на Споменик незнаном јунаку

Након приказа наоружања, високе званице руског председника Владимира Путина, међу којима је и председник Србије Александар Вучић, полажу цвеће и венце на Споменик незнаном јунаку.

Тупољеви, сухоји, мигови над Кремљем

На небу над Кремљем најпре су били јуришни хеликоптери, а затим и ремек-дело руске авијације "тупољев 160".

Приказан је и "иљушин 78" који може да врши пуњење летелица у ваздуху.

Следе "сухоји", авион пете генерације Су-57, "мигови 31" који носе ракете "кинжал".

Уследио је и формацијски лет акрогрупе Стрижи и Руских витезова.

ЈАРС пред публиком

Приказана је арктичка верзија "панцира", обалски систем "бал", а затим и дуго очекивани руски ракетни систем ЈАРС.

Ракете ЈАРС могу носити нуклеарне бојеве главе, а имају такве тактичко-техничке карактеристике да их је готово немогуће оборити.

Приказана ракетна артиљерија

Међу бројним наоружањем, приказан је и нови "Торнадо-С", домета 120 километара, као и "Искандер".

На Црвеном тргу је и С-300, као и Тор-М2, Бук-М3, вишецевни бацач ракета "Тосочка".

Од Т-34 до најновијих оклопних возила

Након гардиста, на Црвеном тргу званице су могле видети чувени совјетски тенк 34, који је у Другом светском рату победио немачки "панцир".

На Црвеном тргу се брзо смењују и најновија оклопна борбена возила, армата, самоходна артиљерија...

Српски гардисти продефиловали Црвеним тргом

Мајор Ненад Шћеловић имао је част да носи заставу Србије на Црвеном тргу, а српске гардисте поздравио је и председник Александар Вучић. 

Седамдесет пет гардиста Војске Србије припремало се око 45 дана за параду у Москви, а две недеље су били у карантинским условима.

Српски гардисти продефиловали Црвеним тргом

Путин: Пут до победе испуњен жртвама

Владимир Путин је рекао да је словенски народ поднео основни терет борбе против нацизма.

"Управо је наш народ успео да савлада то страшно, фатално зло", рекао је Путин додајући да се до победе прошао пут испуњен жртвама.

"Наша обавеза је да ту истину чувамо и предамо нашој деци, унуцима и праунуцима. Данашња парада је у знак свете истине, поколења победника", поручио је Путин.

Указао је да данас заједно са руским војницима, марширају и представници Азербејџана, Јерменије, Белорусије, Индије, Казахстана, Киргизије, Кине, Молдавије, Монголије, Србије, Таџикистана, Туркменистана и Узбекистана.

Минут ћутања на Црвеном тргу

Председник Русије Владимир Путин рекао је у обраћању присутнима да се данас обележава најграндиознија победа.

"Данас се клањамо успомени на све оне који се нису вратили из рата, на синове, кћери, очеве, мајке, дедове, мужеве, жене, браћу, сестре, другове из пука, родбину и пријатеље. Тугујемо за ветеранима који су нас већ напустили. Проглашавам минут ћутања", рекао је Путин, након чега је уследио минут тишине.

Вучић међу високим званицама

Председник Србије Александар Вучић стигао је са осталим високим званицама у Кремљ пола сата пред почетак Војне параде, а дочекао га је председник Русије Владимир Путин.

Црвеним тргом симболично ће продефиловати и 75 припадника Гарде Војске Србије.

Паради у Москви присуствује и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик. 

Шојгу поднео извештај Путину

Министар одбране Сергеј Шојгу честитао је војницима годишњицу победе у Другом светском рату. Њему је поднет извештај о спремности за параду:

"Друже министре, одбране трупе московског гарнизона у знак 75. годишњице победе су постројене".

Шојгу је, затим, председнику Русије Владимиру Путину поднео извештај. 

Звона означила почетак параде у Москви

Звона са Спаске куле на Црвеном тргу означила су почетак Војне параде у Москви. Марширају припадници војне почасне гарде 154. посебног командантског Преображенског пука.

Директан пренос параде можете пратити на Првом програму РТС-а. 

Parada je održana u nekoliko gradova u Rusiji, a učestvovalo je oko 64.000 ljudi. Samo na Crvenom trgu bilo je 14.000 pripadnika vojske Rusije i drugih zemalja.

Urednik emisije "Dozvolite" Goran Janićević ukazuje da Rusija ima razvijenu instituciju vojnih parada – njima prikazuju svoju vojnu moć, političku stabilnost i da imaju veoma razvijenu kulturu sećanja na Otadžbinski rat, kako oni nazivaju Drugi svetski rat. 

Prikazan je sistem "Pancir SM" sa novim specijalnim raketama za obaranje dronova, koji su novi bezbednosni izazov u celom svetu. Rusi su se, kao lider u raketnoj tehnologiji, odlučili da prvi prikažu rakete i pokažu da imaju vojnu moć na tom polju, najavio je Janićević uoči parade.

Prikazana su i modifikovana oklopna vozila koja su već prikazana 2015. Imaju nove topove, protivoklopne rakete i nove sisteme zaštite od protivoklopnih raketa.

Predstavljen je i "Bumerang" – vozilo nove generacije, koje je opremljeno najefikasnijim naoružanjem, kao i veoma kompleksnim sistemima odbrane i upravljanja. Može da pliva, a njime se upravlja i preko tableta.

Publika je mogla da vidi i avion koji se retko pojavljuje u javnosti – ruskog lovca pete generacije Su-57, najmoderniji ruski borbeni avion. Mnogi ga porede sa američkim F-35. To je avion koji će znatno unaprediti mogućnosti ruskog ratnog vazduhoplovstva. Kada se on pojavi na nebu i snimi ga protivnički radar, taj radar ga detektuje kao manju raketu ili meteorološki balon.

On je projektovan i za borbu na velikim daljinama, ima dalekometno naoružanje vazduh–vazduh i smanjenu viljdivost.

Biće prikazan i JARS, raketni sistem sa raketama koje nose nuklearne bojeve glave, a imaju takve taktičko tehničke karakteristike da ih je gotovo nemoguće oboriti.

Veliku pažnju uvek izaziva i S-400, najverovatnije najmoćniji raketni sistem za protivvazduhoplovnu borbu koji se nalazi u operativnoj upotrebi u svetu. Ima sposobnost uništenja ciljeva na malim i veoma malim visinama. Deo kompleksa S-400 publika u Srbiji je mogla da vidi prošle godine kad je bio "Slovenski štit".

Crvenim trgom prodefilovali su i gardisti Vojske Srbije.

уторак, 30. мај 2023.
15° C

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.