Osuđen i poslednji madridski bombaš

Poslednji član marokanske terorističke grupe, Abdelilah Ahriz, osućen na 20 godina zatvora, zbog učešća u bombaškom napadu u kome je u Madridu ubijeno 200 ljudi.

Sud u Maroku osudio je Abdelilaha Ahriza na 20 godina zatvora, zbog napada na madridsku železničku stanicu na kojoj je poginulo skoro 200 ljudi.

Ahriz (29) je proglašen krivim za učešće u kriminalnoj grupi koja je izvodila napade i prikupljala novac za terorističke aktivnosti.

Marokanac je odbacio sve optužbe, uključujući i optužbu da je učestvovao u napadima na madridsku železnicu, a najavio je da će njegov advokat uložiti žalbu.

Ahriz je poslednji Marokanac koji je osuđen zbog terorističkih napada u Madridu, jer je pre dve nedelje još jedan Marokanac za isto delo dobio 10 godina zatvora.

Ahriz je uhapšen u Siriji i prebačen u Maroko, gde ga je sud osudio na tri godine zatvora, a potom oslobodio zbog nedostatka dokaza.

Nakon što su španske vlasti pronašle nove dokaze koji ga povezuju sa napadima, ponovo je uhapšen u februaru.

Napadi na madridskoj železnici izvedeni su 11. marta 2004. godine pošto je 10 bombi, sakrivenih u sportskim torbama, eksplodiralo u nekoliko putničkih vozova.

U tom napadu poginula 191 osoba, a više od 1.800 ljudi je povređeno.

Tri nedelje posle napada, sedmorica muškaraca, uključujući dvojicu osumnjičenih, razneli su se eksplozivom u jednom stanu pošto im je policija ušla u trag.

Španski sud je za isti zločin prošle godine osudio dva Marokanca i jednog Španca na ukupno 42.924 godine zatvora za više optužbi koje su ih teretile.

Bušar uhapšen u Beogradu

Jedan od članova marokanske terorističke grupe Abdelmadžid Bušar, osuđen je na 18 godina robije zbog posedovanja eksloziva i terorizma. Bašar je 2005. godine uhapšen u okolini Beograda.

Bušar je uhapšen "zbog kršenja srpskih zakona o strancima", a  kod sebe je imao lažan irački pasoš na ime Midhat Salah.

Tokom kontrole dokumenata u vozu policiji je bilo sumnjivo to što je Bušar odbio da govori, pa je poslala otiske njegovih prstiju Interpolu, koji je utvrdio da odgovaraju onima koje je Interpolu poslala Španija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара