среда, 24.08.2011, 13:34 -> 14:11
štampajRad u "hladovini"
Dok se na većini radnih mesta zaposleni suočavaju sa prekomernom vrućinom, neki ceo svoj radni vek provedu u "hladovini". Radnici hladnjače "Voćar-Escargota" u Smederevu godinama rade u rashladnim komorama u kojima je temperatura od -20 do - 40 stepeni.
Tropske vrućine koje su zahvatile naše krajeve ovih dana neki zaposleni u specifičnim uslovima nisu ni osetili. Zaposleni u smederevskoj hladnjači "Voćar-Escargota" rade na temperaturi od - 30 stepeni.
Fabričke hale, pekare ili radovi u polju ovih vrelih dana mesta su na kojima moraju da budu samo oni koji od tog rada zarađuju i žive. Postoje i radna mesta na kojima sunčeve toplota nije dobrodošla.
Šezdesetogodišnja Rajna Stokić radnica je "Voćar-Escargota" u Smederevu i već petnest godina radi u rashladnim komorama u kojima je temperatura od -20 do - 40 stepeni.
Rajna kaže da se navikla na uslove niskih temperatura i da joj to ne smeta kao i da nikada nije imala ni kijavicu ni grip.
"Pre ulaska u hladne komore postepeno se aklimatizujem, a ovaj posao ne bi menjala za neki drugi", kaže Rajna.
Komercijalni direktor hladnjače, Goran Janković kaže da njihova proizvodnja obrade puževa zahteva takve uslove, jer se meso puževa duboko zamrzava i transportuje krajnjem kupcu širom Evrope.
Radnice u smederevskoj hladnjači pošteđene su visokih letnjih temperatura ali je rad na temperaturama od -30, ipak, samo za one koji vole zimu.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар