Leskovačka paprika i zimnica
Za ajvar kažu da je srpski kavijar, a onaj iz leskovačke kotline, čije je geografsko poreklo zaštićeno, posebnog je ukusan. Priprema zimnice u leskovačkom kraju tek počinje, cene su na nivou prošlogodišnjih, a upkos teškoj godini za proizvođače, kvalitet paprike je dobar.
Da je ova kiše pala pre dva meseca bila bi to blagodet za papriku. Čitavo leto trajala je borba sa sušom. Pumpe za navodnjavanje gotovo da se od juna nisu gasile. Upkos suncu, Stevica Marković iz Brestovca sa berbom još nije krenuo. Godina izazovna, rod solidan, ali kvalitet paprike odličan.
Stevica Marković, proizvođač paprike iz Brestovca kod Leskovca, kaže: "Paprika voli sunce i biće kvalitetni plodovi, a biće i kvalitetan ajvar jer ima visok sadržaj suve materije. Mi smo sve na vreme radili, na vreme je rasađena i posle sve agrotehničke mere smo uradili na vreme. Ne znam stvarno šta se desilo tako da kasnim bar nedelju dana sa prvom berbom."
Oko 10 tona paprike će u preradu jer je gazdinstvo Marković jedno od najvećih proizvođača ajvara, onog brendiranog, leskovačkog. Rod sa hektar ipo Zoran Dimitrijević iz Vinarca prodaje na zelenoj pijaci.
Zoran Dimitrijević, proizvođač paprike iz Vinarca, dodaje: "Za početak je dobro, videćemo za kraj. Suša je učinila svoje. Ja sam svakog drugog dana morao da navodnjavam, tri pumpe imam, 3 motora, 30 litara benzina svaki drugi dan."
Sa kišom i padom temperature kreće i nešto veća prodaja pa cena iz dana u dan raste.
Zlatka Lazarević, iz Ćenovca kod Lebana, objašnjava: "Kupuju, na 180 dinara već smo krenuli, ovih dva dana je bilo 160, 170 sad je već 180."
Bar one starije domaćice bez specijaliteta od paprike i paradajza zimu neće dočekati. Spremaju dosta:
-Ljuti za sina, a sladak za unučiće, ide za Pariz.
-Normalno, za ajvar se pravi, za nas za svoje potrebe, od čiste paprike, čiste paprike.
Na 30 stepeni pa i malo preko, ovih dana nije lako stati kraj kubeta i šporeta. Jedan čitav dan paprika se peče, sutradan se ajvar kuva. U iščekivanju nižih temperatura, priprema zimnice bojažljivo je počela.
Zoran Stanković, iz Leskovca, navodi: "Dosta tečnosti, voda, ponekad pivce i tako, pa nije ništa teško, samo dobra volja i napred."
Stankovići su penzioneri, domaćini. Bez obzira na cenu paprike dileme nema. Puni se podrum teglama zimnice, za njih, ćerku, sina. Ali ostaće nešto i za prodaju. Penzije su male, pa je ovo način da se kućni budžet dopuni.
Ljiljana Stanković, iz Leskovca, kaže. "Ova paprika se dobro ljušti tako da i ne gledam cenu, i ako je malo skuplja, ali brže ide, tako tu je negde kao prošle godine."
Miris pečene paprike i leskovačkih brednova ajvara i ljutenice još se nije raširio gradom. Kupovna zimnica iz supermarketa možda je isplativija, ali domaća, u koju je utkano mnogo truda pa i uživanja, posebnog je ukusa.
Коментари