Читај ми!

Žetva pšenice u kruševačkom kraju

Prošle jeseni, u Srbiji je pšenicom zasejano oko 600 000 hektara oranica, a očekivani prinos je između pet i po i šest tona po hektaru. Ukoliko ne bude prekomernih padavina ovih dana, stručnjaci smatraju da će ovo biti rekordna žetva hlebnog zrna.

Žetva pšenice završena je u Kruševačkom ataru i Rasinskom okrugu. Ovo je jedan od najvažnijih poljoprivrednih poslova koji, kada je rodna godina, donosi sigurnost ratarima i njihovim porodicama.

Dejan Petronijević, iz sela Bovan kod Malog Šiljegovca, kaže: "Izgled pšenice dobar je u onosu na godinu. Prinos je solidan i više nego što je potrebno. Godina je završila svoje, što se tiče pšenice. Mi smo zadovoljni prinosom. Kvalitet je dobar. Mi pšenicu koristimo, što se tiče ishrane stoke. U stvari, sve što sadimo, sadimo za naše potrebe."

Vremenske prilike išle su na ruku ratarima tokom ovogodišnje žetve. Bilo je toplo i sunčano, što je olakšalo rad kombajnerima. Poljoprivrednici i stručnjaci smatraju da su prinosi iznad očekivanja.

Radojka Nikolić, poljoprivredni inženjer iz Kruševca, dodaje: "Prinos pšenice na području Rasinskog okruga je od 5 do 6 tona po hektaru. Ova godina bila je teška proizvodna godina, što se tiče svih strmih žita, od oktobra do kraja žetve. Setva je kasnila, da podsetimo naše poljoprivredne proizvođače. Nepovoljni su bili uslovi za setvu. Bilo je suvo zemljište, ali su ipak naši poljoprivredni proizvođači posejali planinarne površine. U zimskom periodu nismo imali nekih niskih temperatura, tako da je to doprinelo da nicanje bude dobro, da sklop, odnosno gustina useva bude dobra. U junu mesecu, u drugoj dekadi, već su krenule visoke temperature, znači iznad 30 stepeni, što je ubrzalo sazrevanje pšenice i ječma i ostalih strnih žita. Tako da smo ove godine imali nešto raniju žetvu. Znači, žetva ječma je krenula kod nas već oko 20. juna, a žetva pšenice krajem juna meseca."

Na teritoriji Rasinskog okruga pšenica je bila zasejana na devet ipo hiljada, a ostale ozime žitarice na hiljadu hektara.

 

петак, 18. јул 2025.
16° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом