Читај ми!

O genetici kod žitarica na "Danima polja"

Prinosi na njivama ne zavise samo od vremenskih uslova i tehnologije rada, već i od pravilnog izbora sorti i hibrida, od kojih svaka ima svoj genetski potencijal. Kako se različite sorte ponašaju u realnim uslovima proizvodnje, prikazuje se ovih dana na "Danima polja" koji se organizuju na više lokacija u Srbiji.

Selekcijom i genetikom došlo se do bujnijeg useva uljane repice. Više grana znači i više roda. Totpal, poljoprivrednik iz Stare Moravice, spojio je nauku i praksu. Poštovao je potrebe hibrida, ali je sejao manje biljaka po hektaru.

Tamaš Totpal, poljoprivrednik iz Stare Moravice, kaže: "Ako je mnogo gusto sejemo, onda nema bočne grane. Moramo da znamo da bočne grane znaju da rode, i to je najčudnije, rode i na jednu i na drugu stranu, što nisam video za dvadeset pet godina koliko se bavim ovim poslom.

Novosti u genetskom potencijalu najbolje se sagledaju na "Danima polja". U Kikindi je predstavljena 61 sorta pšenice, od čega 11 novih.

Zoran Simić, PSS Kikinda, dodaje: "Temperature prvih nekoliko dana juna meseca su praktično skratile vegetaciju za pet do deset dana, i sad ćemo videti kako će koja genetika, kako će koja sorta reagovati u ovakvim uslovima."

Proizvođači ne treba da gaje samo jednu sortu, već da raspodele rizik i kada je genetski potencijal u pitanju.

Goran Eror, poljoprivrednik iz Rivice, navodi: "Neophodno je da se svake godine u proizvodnju uvede po neka nova sorta. Iz prostog razloga što su klimatski uslovi takvi kakvi su, iz prostog razloga što smo često izloženi raznim nepovoljnim situacijama i da bismo videli kako sa razvojem genetike može doći do povećanja prinosa."

Za razliku od uljane repice, kod pšenice naučnici teže da stvore biljke nižeg rasta.

Vladan Pešić, sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, objašnjava: "Ako govorimo o klasičnoj genetici i oplemenjivanju, prvenstveno se ide na polupatuljaste i patuljaste sa delimično dužim klasom i većim brojem klasaka. Ono što je najvažnije je da bude zadovoljavajući kvalitet, odnos gliadina i glutamina u korist dobrih pekarskih osobina."

U agroekonomskoj 2024/25 godini na našem tržištu je atestirano i na njivama se može naći 129 sorti pšenice, 54 sorte ječma i 50 sorti uljane repice.

 

 

среда, 18. јун 2025.
26° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом