Da li se još gaji čuveni staroplaninski krompir i zašto nikada nije proradila izgrađena fabrika čipsa u selu Dojkinci?
Staroplaninsko selo Dojkinci, nekada je bilo poznato po proizvodnji kačkavalja i krompira. U selu je bilo preko pet hiljada ovaca, a svo plodno zemljište bilo je pod zasadom autohtone sorte krompira. Danas je slika potpuno drugačija.
Krompir iz sela Dojkinci danas uglavnom opstaje zbog stare slave. Zasadi su desetostruko umanjeni, a nije sačuvana ni stara autohtona sorta koja se vekovima prilagođavala surovim planinskim uslovima.
“Pa, najlepši je, zato što je planina, zemljište je takvo, sama priroda ga tera. Jednom ako se isprska od plamenjače i izuzetno od zlatica”, kaže Anica Ćirković, iz sela Dojkinci. Dodaje da je trenutno cena 100 dinara/kg.
Krompir je bio razlog i izgradnje fabrike u selu.
Sada su tu ostaci nekadašnje fabrike čipsa. Početkom 70-tih godina, prošlog veka, država je odlučila da zbog gajenja kvalitetnog krompira u selu Dojkinci otvori fabriku čipsa. Puštena je u probni rad, ali zapravo nikada nije zaživela. Kasnije je doneta odluka da se fabrika premesti na drugi kraj države.
“Bilo je organizovano sađenje krompira. Krompir je sađen, gore na Ponor i meštani su predavali krompir”, priča Božidar Stamenović iz sela Dojkinci.
“Znači, sve sve što se proizvede fabrika odmah otkupi i ide u preradu?”, “Trebalo je da se ostvari. Međutim, kasnije je došlo do promene i ukinuto je”. Dodaje da čipsaru nikada nisu dobili, samo je isprobano.
“Fabrika je trebalo da ostane. Tako da je sve to upropašćeno, ostali smo nas nekoliko, sedam, osam ljudi koji radimo poljoprivredu. Proizvodim krompir, proizvodim sir, čuvam najviše ovaca, četrdeset pet”, ističe Golub Stanišić, iz sela Dojkinci.
Gurmani tvrde da je dojkinački krompir i dalje ukusniji od plantažnih krompira. A, u Dojkincima sira i krompira taman toliko da se ukus ne zaboravi.
Коментари