Читај ми!

Sajam voćarstva i povrtarstva u Riminiju

U italijanskom gradu Riminiju održava se Sajam voćarstva i povrtarstva, na kome delegaciju Srbije čine predstavnici udruženja "Poljoprivrednici nove generacije" iz Novog Sada. Ovaj najveći sajam te vrste u Italiji okupio je više od 1.400 izlagača iz 40 zemalja sveta.

Proizvođači voća i povrća u svetu dobro su razradili sistem prerade. Pokazao je to i ovogodišnji Sajam "Makfrut" u Riminiju, gde su centralno mesto imale pakerice i druge mašine koje osnovnom proizvodu daju dodatu vrednost. To je nešto što su i posetioca Sajma iz Srbije primetili kao osnovnu razliku između naše i svetske proizvodnje.

Sava Kompalić, poljoprivrednik iz Deronja, kaže: "Kod nas u Srbiji se prodaje sve. Sirov, gotov proizvod gde se gubi, gde poljoprivrednici najviše i gube. Treba da se stavi akcenat na to da se naši proizvodi prerađuju i da se ide u preradu tih proizvoda, jer tu je to gde se očekuje neka dobit." 

Kod svežeg voća i povrća prvo se gleda kvalitet, a potom i da su svi plodovi jednake veličine i težine. To smanjuje troškove, a sa druge strane se tržištu nude manja pakovanja za višu cenu.

Nandor Vereš, iz Zemljoradničke zadruge "Agrosoj" Neuzina, dodaje: "Generalno, svet ide u tom pravcu malih pakovanja, u tom pravcu gotove hrane, odmah za upotrebu. Nije više rinfuz ono što je toliko aktuelno, već ono što je odmah upotrebljivo u domaćinstvu."

Goran Eror, iz Udruženja "Poljoprivrednici nove generacije", objašnjava: "Majstori su za dizajn i majstori su da definitivno upakuju svaki proizvod. Čak i ako vam ne treba, vi biste poželeli da ga kupite. Ono što je svakako ključna stvar jeste da definitnivno u narednom periodu svi naši poljoprivrednici koji prerađuju svoje proizvode, moraju posećivati ovakve i slične sajmove iz prostog razloga što ovde mogu dobiti sjajne, maestralne ideje kada je marketing u pitanju."

Sem klasične pripreme rasada i sadnica, ovaj sajam je prikazao i novine u biotehnologiji Sada se biljke proizvode u epruveti i taj postupak se naziva "in vitro proizvodnja".

Jurianis Aparicio, iz Paname, navodi: "U našoj laboratoriji radimo i kloniranje, to znači da će proizvođač dobiti biljke iste veličine i kvaliteta. To je značajno i za proizvodnju i za pakovanje. Na primer u ovoj kutiji se nalazi 77 ananasa proizvedenih in vitro."

Održano je više desetina stručnih skupova, a centralni simpozijumi bili su posvećeni proizvodnji krompira, biotehnologiji i proizvodnji i gajenju mediteranskih aromatičnih biljaka.

 

 

петак, 09. мај 2025.
16° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом