Toplo vreme idealno za lubenice
U ovim vrelim danima lubenice su jedno od najlepših osveženja. Bostandžije kažu da sve što proizvedu odmah prodaju, a lubenice su, zahvaljujući visokim temperaturama, veoma slatke i ukusne.
Porodica Stojadinović iz Banatskog Brestovca više od 30 godina bavi se uzgajanjem bostana. Miloš je ovaj posao nasledio od roditelja i sa tri hektara ovog leta očekuje oko 150 tona lubenice. Ova godina je kako kaže bila veoma zahtevna, jer su već u aprilu bile visoke temperature koje lubenici nisu pogodovale, a u junu ih je zahvatio i grad koji je oštetio plod.
“Ove tropske vrućine su sad dobrodošle, jer lubenica voli sunce i zalivanje. Trenutno je u intezivnom sazrevanju i odgovara joj ova temperatura i sunce, jer joj daje slast i jarko crvenu boju”, kaže Miloš Stojadinović, povrtar.
Milošu pomažu drugari iz sela koji i pored visokih temeperatura ponekad ostanu na njivi čitav dan, ali oni na ovaj način žele da nauče sve o uzgoju lubenice.
“Nekad ustanemo i u 5 ujutru da ne bi brali po suncu i dok razvezemo i sve uradimo vraćamo se kući uveče oko 10-11, znači ceo dan”, navodi Jordan Marinković iz Banatskog Brestovca.
“Nije teško, bitna je volja za rad i želja, ako toga nema nemoguće je da izdržiš. Razmišljam sledeće godine i ja da posadim bostan na jedan hektar, pa ću videti kako dalje”, kaže Mateja Đurić iz Banatskog Brestovca.
Zbog izuzetno toplih dana povećana je i prodaja lubenica i zato ovde ubrzano rade, kako bi sveže lubenice stigle na vreme do kupaca u čitavom južnom Banatu, ali i do Beograda.
“Zadovoljan sam prodajom i potražnjom, jedva zadovoljavamo potrebe kupaca, jer imali smo u dva navrata grad i prisnosi su zato manji. Cena je od 30 do 35 dinara što je solidno za ovo doba godine”, ističe Miloš Stojadinović, povrtar.
Zahvaljujući toplim danima na njivi se teško može pronaći lubenica manja od 12 kilograma, što radnicima otežava sečenje, ali zato kupci više vole krupniji bostan, jer je slađi i kvalitetniji.
Коментари