Читај ми!

Na prvi Međunarodni dan krompira proveravamo da li se isplati ulagati u njegovu proizvodnju

Stručnim predavanjima, diskusijama i pripremanjem jela od krompira Centar za krompir iz Guče i Ekološko društvo "Dragačevo" danas su obeležili Svetski dan krompira u Srbiji. Istraživali smo koji krompir više jedemo i šta sve utiče na proizvodnju, kvalitet i prinos.

Proizvodnja krompira više nije jednostavna. Dobar semenski materijal preduslov je dobre sezone, ali jedan od problema je i navodnjavanje u planinskom području. Proizvođači kažu važne su i kvalitetne parcele, na kojima se svake godine smenjuju različite kulture.

“Nešto što kod nas postoji neka navika je da se krompir ako je dobra njiva sadi 10 godina na istu njivu a to jednostavno ne može dati dobre rezultate biće tu i virusa i bakterija i to jednostavno neće dati na kraju nešto što je zadovoljavajuće”, kaže Goran Živanović, proizvođač krompira iz Pranjana kod Gornjeg Milanovca.

Slavoljub Nikolić, povrtar iz Despotova godišnje proizvede preko 2.500 tona, a dobar kvalitet i prinos postiže konstantnim ulaganjem u tehnologiju.

Slavoljub Nikolić, povrtar iz sela Despotovo Kod Bačke Palanke navodi: „Vremenski uslovi su se promenili tako i tehnologija proizvodnje mora da bude drugačija. Sve mora biti vrhunsko i prinosi, kvalitet znači samim tim potrebno je znanje. Dosta učimo od kolega iz inostranstva”.

Površine pod krompirom u Srbiji se smanjuju. Iako se poslednjih godina beleže dobri prinosi, domaći krompir, čini se, gubi trku sa uvoznim.

“U uslovima gde nemamo mogućnost za primenu vrhunske tehnologije i nažalost i ne dobijemo dobar kvalitet i to je jedan od razloga zašto supermarketi žele lepog izgleda krompir lepog oblika naravno koliko se ukus diskutabilan i zavisi od mnogo drugih faktora”, ističe dr Zoran Broćić, profesor Poljoprivrednog fakulteta.

Dr Živko Bugarčić, specijalista za krompir dodaje: „Kriterijumi za snabdevanje supermarketa značajno pooštreni i po pitanju deformiteta i oblika krtola prisustva zemljišnih štetočina onih rupa u krompiru i tako dalje tako da to sve manji broj proizvođača može da postigne s druge strane. Mi imamo uvoz bez ikakvih ograničenja.”

I otkupna cena krompira svake godine je neizvesna. Izvesno je jedino da se u odnosu na pre tri decenije u Srbiji znatno manje proizvodi ali se domaći krompir i manje jede.

понедељак, 05. мај 2025.
16° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом